Експерт: Логиката на събитията води към кибервойна между Иран и САЩ

„Логиката на събитията не води към война между Иран и САЩ. Малко се бяха поразвълнували експертите и политиците. Малко механично и без мисъл се приема фактът, че светът е глобален и че има взаимни зависимости. А това е страшно важно“. Това коментира пред БНР проф. Димитър Йончев, специалист по национална сигурност и преподавател в НБУ.

В предаването „12+3“ проф. Йончев подчерта, че вече 40 години нямаме обявена война между държави:

„Има световен либерален пазар – той иска всеки жител на планетата да му стане клиент. Войните слагат граници, правят ограничения… Взаимосвързаният свят дава много повече гаранции за равновесие, макар и напрегнато на моменти, отколкото светът на националните държави. Живеем в друго време... Светът си наднича в смартфона, не гледа на страни“.

САЩ и Иран са несъвместими като политически сили, категоричен е проф. Димитър Йончев:

„Иран е част от шахматната игра в Близкия изток, а САЩ са глобална сила… Големите решават въпросите. Не мисля, че е случайно това почти тайно пристигане на Путин в Сирия. Размяната на такива сигнали върши работа и успокоява страстите“.

Според проф. Йончев това, което е по-вероятно да се случи, но не се коментира, е кибервойна между Иран и САЩ, тъй като вече 10 години двете страни имат една територия, на която равнопоставено се сблъскват:

„САЩ успяха да блокират почти 1000 центрофуги за обогатяване на уран чрез кибератаки. Иранците направиха един департамент от хакери, направиха киберзащита и направиха няколко съществени удара в САЩ“.