Експерт: Взривеният язовир показва колко слаба е Русия

Това не е повратна точка във войната, смята Кристиан Мьолинг

Взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка" в Южна Украйна няма да е повратен момент във войната, казва военният експерт Кристиан Мьолинг пред германската обществено-правна телевизия АРД, цитирана от "Дойче веле". По думите му в момента няма нищо сигурно и точно сега информационната война влиза в активната си фаза.

Мьолинг е убеден, че Украйна няма полза от взривяването на язовирната стена. Докато Русия има, макар и краткосрочна - възможно е това да забави очакваното контранстъпление на украинската армия в тази област, която е под контрола на Русия.

"Военно престъпление"

Относно броя на пострадалите и загиналите в следствие от наводненията, причинени от разкъсаната язовирна стена, военният експерт казва, че той зависи от това колко бързо е извършена евакуацията. "В последните месеци неколкократно се е обсъждало, че това може да се случи. Възможно е властите да са имали план за действие", казва експертът пред АРД.

Това обаче не променя факта, че навярно ще има жертви и то най-вече цивилни. По думите на Мьолинг те ще са жертва на "военно престъпление", защото "язовирите не бива да бъдат разрушавани". Който го прави, "извършва военно престъпление". "Списъкът за обвинението в Хага става все по-дълъг", казва експертът пред германската обществено-правна медия.

Украйна няма да се откаже от офанзивата

Важно е в следващите дни да се проследи дали наводненията ще улеснят преминаването на украинските части или ще го затруднят, отбелязва военният експерт. Той обаче е убеден, че това не е някакъв екстремен обрат във войната. "Украйна ще продължи със своите военни операции, със своята офанзива", казва Мьолинг. "Русия печели може би малко време, но не виждам как това ще им помогне наистина."

Според него изтеглянето на бойците на "Вагнер" от Бахмут отслабва руската отбрана. "В този момент на слабост вероятно Русия се опитва да компенсира, взривявайки този язовир, което обаче е напълно неадекватно по мащаб действие", казва военният експерт пред АРД.

Ако АЕЦ Запорожие бъде засегната от това действие, Русия ще изпадне в още по-голяма изолация, коментира още Мьолинг. "Всеки, който посегне на ядрен материал, няма да се измъкне просто така." Той добавя, че за момента за най-голямата атомна електроцентрала в Европа явно няма заплаха, но охлаждането на реакторите не трябва да бъде спирано.

Спирането на контраофанзивата - по-важно от Крим

Твърди се, че водоснабдяването на Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 година, ще бъде силно засегнато. На въпрос кой има интерес от подобно действие Кристиан Мьолинг отговаря пред АРД, че никой няма интерес от това. "А в случай, че се окаже, че действително Русия е взривила язовирната стена на "Нова Каховка", това ще е ясен знак, че поддържането на водоснабдяването в Крим е по-маловажно за Москва, отколкото възпирането на потенциалната украинска контраофанзива", допълва експертът.

Според него е очевидно, че Русия вече не разполага с много възможности за действие. "Русия явно не е в състояние да ескалира по класически военен начин, защото е доста оголена във военно отношение. От друга страна, във войната действащите лица се опитват да спънат своите партньори. Например като създават дилема, която принуждава контрагента да изостави действителните си планове и да реагира на нещо, което не може да бъде пренебрегнато. във военно отношение те имат еднократен ефект, който буквално ще се изчерпи. След това има ново нормално състояние, към което те могат да се приспособят.

От военна гледна точка това би било еднократен ефект за забавяне на контранстъплението. "Очевидно Русия няма много варианти за действие към този момент", казва Мьолинг.