Елена Бинева: Прекратих кариерата си, за да не връщам момичетата назад

Световната и европейска шампионка по художествена гимнастика с ансамбъла Елена Бинева прекрати кариерата си. Това е предизвикано от невъзможността за пълноценно възстановяване от контузията в глезена преди шест месеца, предадоха вчера агенциите.

Тази сутрин тя гостува в "Здравей, България" на Нова тв заедно с баща си Слави Бинев.

"Взех решението в началото на годината, когато започна процеса на възстановяване.  Седях в залата и наблюдавах тренировките, както всеки ден, но започнах по-детайлно да гледам момичетата. Забелязах, че са в труден период, че трябва да направят колектив с друго момиче. Дадох си сметка, че за тези две години всеки път, когато съм излизала и влизала , е трябвало те да се сработят с момичето, което за момента ще ме замести, че това всеки път ги връща към началната позиция. Целият труд, всичко, което са успели да постигнат се връща назад.

Правя го само за момичетата от отбора. Искам пътят им да е спокоен и да няма т страх от това, че ще отидем на състезание и мен ще ме заболи толкова много, че няма да мога да превъзмогна болката. Има травми, които мога да блокирам в съзнанието си, че не усещам болка, но специално травмата в кръста не е от тях", каза Бинева.

Тя сподели, че травмата й е от години и се е опитвала по всякакъв начин да подобря състоянието си. "На световното беше най-тежкият ми момент. Тогава играх с корсет. Той беше под трикото и не се виждаше. Беше ми трудно да се движа", спомня си грацията.


Елена Бинева обяви, че вече работи по бъдещ проект. Подробностите обаче за момента остават в тайна.

Бащата на Елена - Слави Бинев призна, че най-радостен е бил, след като отборът ни взе златни медали миналата година.  „Това е нормалното развитие на един спортист. Той трябва сам да сложи точка и да го направи достойно. Когато посрещнеш успеха с достойнство, той не се различава от успеха. Тя постъпи изключително мъдро за възрастта си”, каза бащата на Елена – Слави Бинев.

"

“Взехме единодушно решение, че е време да приключа спортната си кариера в името на моето здраве, както и в името на успеха на нашия национален ансамбъл жени“, обяви Бинева вчера, цитирана от gong.bg.

Капитанът на ансамбъла Симона Дянкова беше изпълнена със суперлативи за своята близка приятелка. “За нас беше наистина много тежко да приемем, че Ели вече няма да се състезава с нас, тъй като наистина имаме много силна връзка помежду си и тя е с нас от самото начало. С нея не веднъж сме си представяли и края на кариерите си , но нямаше как да не уважим решението й, защото здравето е приоритет за всички. Явно така е трябвало да стане, не мисля, че тя съжалява за нещо. Имахме страшно много преживявания и емоции, които ще помним цял живот“, коментира тя.

Президентът на федерацията Илиана Раева също беше изпълнена с възхищение от хладнокръвието и класата на Бинева в тежкия момент. “Съдбата е избрала друг път за нея и това крехко и невероятно момиче го прие с цялото си достолепие на голям шампион, голяма личност и на един истински мъдрец!“, каза Раева.

Бинева ще остане близо до отбора в похода на ансамбъла ни към отличията в Токио. Показаното в Минск, където момичетата на Весела Димитрова спечелиха сребро, е гаранция за бъдещите успехи, дори в отсъствието на златната Ели, но с амбицираната Ерика Зафирова.