България да поставим в центъра на Европа, защото там й е мястото

Елисавета Белобрадова

Елисавета Белобрадова

Елисавета Белобрадова, кандидат за депутат от ПП-ДБ

Аз съм Елисавета Белобрадова и съм последна в листата за Европейския парламент с номер 14. 

България е моята родина, Европа е моята родина. През последните десетилетия бяхме свикнали Европа да е стабилна, силна и просперираща и бидейки част от тази Европа, изпращахме колцина представители, като вид зестра, с идеята, че те ще са си там и ние се надяваме те да са добре, но като цяло, без големи очаквания, само да не ни излагат пред чужденците. 

Повечето дори не знаем кои са, не знаем, че са там и какво вършат, защото то така или иначе всичко си върви добре. 

Обаче, това време свърши. Следващият председател на Европейската комисия и всеки нов човек в институциите на ЕС трябва да може да представлява реалните приоритети на ЕС в тези преломни времена. 

И разбирам, че не е привично за една жена да има моите европейски приоритети, но това са

единствените истински европейски приоритети

и не мога да си измисля по-умилителни:

1. Реформа на ЕС по отношение на отбраната. Засилване на ролята на единната отбранителна система по хоризонтала и вертикала. Стана ясно, че свободните пазари няма да убедят диктаторите да станат либерали, и е време да се стегнем. За мнозина е неприятно и тежко да говорим за това, но това е първостепенната ни грижа, за да можем да имаме възможност да се грижим за другите политики. 

2. Реформа на ЕС по отношение на взимането на решения, за да позволи по-бързо придвижване във водите на световното лидерство. Не могат общоевропейските политики да стават заложник на държави, които отдавна доказаха, че предпочитат да бъдат руски сателити. Едновременно с това новите членове в ЕС трябва да продължат да се приемат с пълен консенсус пак по същата причина – защита на интересите на Съюза.

3. Активни и навременни политики, касаещи Западните Балкани. Република Сръбска е готова, заложена бомба. Около нея тлеят огнища в РСМ, Сърбия, Черна гора. На Балканите ще бъде концентрирана огромна енергия по разпалване на конфликти и никой не е готов за това. Особено ЕС в този си вид.

4. Промени в бюджетирането и засилване на инвестициите в иновации, които ще осигурят енергийна и всякаква независимост на Съюза от други страни, от които не можем да си позволим да зависим, защото това означава любимата на всички европейци Зелена сделка да е основно и безкрайно захранване на Китай с пари и влияние, докато същевременно все още не сме напълно независими от Русия по отношение на ресурсите. 

И разбира се, че имам

приоритети за една мирна и спокойна Европа,

приоритети, които ми прилягат:

- Демографската криза, която е тежест за нашата страна и за континента като цяло. Всъщност, най-сериозната криза в Европа, която засяга пазара на труда и въобще съществуването на социалната система такава, каквато е.

- Семейните политики, които са в центъра на работата ми до тук – образование и развитие в ранна детска възраст.

- Подкрепа на средната класа – хората, които са гръбнака на Европа. Които отглеждат децата ни, плащат социалната система и всичките ѝ удобства, издържат пенсионната и произвеждат брутния вътрешен продукт на Европа. Това са хората, които самата аз представлявам като човек, майка, гражданин и предприемач.

И с всичко това се изправям пред вас и искам вашата подкрепа в момент, в който България трябва без страх, но с пълна концентрация в най-важното – сигурността на Европа- да промени идеята си за това какви хора ни представляват. Всеки един човек, който бъде там, трябва да може да гласува твърдо с гръбнак, смелост и грижа, а не пропутински срещу интересите на България и свободата ни. 

Kрайно време е да осъзнаем, че България не е малка и незначителна, да спрем да се срамуваме и да стоим свито в ъгъла. България е супер, и заслужава много повече. Затова поставям България в центъра на Европа - където ѝ е мястото. Наравно с другите европейски народи, както ни е завещал Левски.