ЕП: Путин носи наказателна и политическа отговорност за смъртта на Навални

Путин "трябва да бъде подведен под отговорност"

Европейският парламент заяви, че руският президент Владимир Путин носи наказателна и политическа отговорност за смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални.

Навални, един от най-яростните критици на Путин, почина в затвора на 16 февруари при неясни обстоятелства, но лидерите на ЕС обвиниха за смъртта му руския президент.

"Руското правителство и лично Владимир Путин носят наказателна и политическа отговорност за смъртта на своя най-виден опонент Алексей Навални", се казва в резолюцията на парламента, приета с 506 гласа в 705-местния парламент. Само девет депутати гласуваха против резолюцията.

Путин "трябва да бъде подведен под отговорност", се казва в резолюцията.

Депутатите също така призоваха за "независимо и прозрачно международно разследване" на обстоятелствата около смъртта на Навални.

Освен това парламентът поиска от 27-те държави членки на ЕС да "засилят" подкрепата си за руските политически затворници и да продължат да подкрепят демократичната опозиция в Русия.

Погребението на Навални ще се състои на 1 март в московска църква.

На 28 февруари вдовицата му Юлия Навална заяви пред Европейския парламент, че се опасява, че събитието може да бъде помрачено от безредици и арести.

Опозиционният лидер стана известен благодарение на кампанията си срещу корупцията по върховете на администрацията на Путин.

През 2020 г. Навални едва оцеля при отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок", разработено в СССР. След лечение в Германия той се завърна в Русия през 2021 г. и веднага беше арестуван, а впоследствие хвърлен в затвора.

По-късно същата година той получи най-високото отличие на ЕС за права - наградата "Сахаров".

Руските власти обявиха, че Навални е починал от "естествени причини", след като е загубил съзнание след разходка в арктическата си затворническа колония.

Това твърдение беше отхвърлено от семейството му, неговите поддръжници и западни официални лица. /БГНЕС