Епифаний проговори за истинската ситуация около Киевско-Печорската лавра

Кремъл използва нашите духовни братя като оръдия срещу украинския народ, казва водачът на УПЦ

Богослуженията в Киевско-Печорската лавра ще продължат, не говорим за затваряне на манастира. И няма да бъде върнат на тези, които са го обитавали преди.

Това казва митрополит Епифаний в специално обръщение относно ситуацията около Свето-Успенската Киевско-Печорска лавра, предава УНИАН.

„Да се сравняват сегашните събития с гоненията на Църквата, извършвани от комунистическите власти, и затварянето на манастира в частност е безпочвена манипулация. Това звучи особено цинично от устата на архиерея, който е тясно свързан с комунистическата партия и дори се опита да бъде номиниран за изборна длъжност на светата обител“, обяснява ситуацията Епифаний.

Той отбелязва, че Московската патриаршия в Украйна е под контрола на Кремъл и се използва като оръжие за хибридна агресия срещу Украйна и в духа на руската пропаганда се фокусира върху необсновани обвинения срещу Украйна.

„Призовавам братята от лаврата да съдействат в процеса на освобождение от московското иго... Московската духовна власт в Украйна е неканонична и всички виждат как Кремъл я използва срещу украинския народ. Лаврата трябва не е инструмент за борба срещу Украйна, а напротив, място за молитва, за смирен монашески живот..., място, което ще вдъхновява духовно нашите съграждани в тези трудни времена“, подчертава Епифаний.

Превод: Faktor.bg