Ердоган: Анкара никога няма да остави свещения град Ерусалим на милостта на окупационното израелско правителство

Защитата на Ерусалим е червена линия за Турция, и Анкара никога няма да остави свещения град на милостта на окупационното израелско правителство, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предава опозиционната медия Ahval, като се позовава на Anadolu Agency.

„Ние се противопоставихме и ще продължаваме да се противопоставяме на анексирането, както и на окупационните и унищожителни планове, обявени от американското правителство преди няколко седмици, и наречени „сделката на века“, каза Ердоган, като имаше предвид мирния план на президента на САЩ Доналд Тръмп за Близкия Изток, обявен по-рано.

Планът на Тръмп предвижда създаването на независима палестинска държава, за чиято сигурност да се грижи Израел, който освен това ще може на практика да анексира всички еврейски селища в Западния Бряг, които международната общност и Палестинската Автономия разглеждат като нелегални съгласно международното право.

Ако плановете на Тръмп бъдат приложени, Ерусалим ще остане неделима столица на Израел, както и на бъдещата палестинска държава, чиято администрация ще се намира в източната част на града.

Палестинците не одобряват споразумение, в което не им се признава правото на контрол над цялата част на Източен Ерусалим, включително стария град и множество свещени места за мюсюлмани, евреи и християни.

Ердоган няколко пъти заяви, че Турция никога няма да се съгласи с плана на Тръмп и разкритикува мюсюлманските страни, които не го осъждат.