Ердоган и Токаев обсъдиха глобалната политика и предстоящия форум на тюркските държави

Турция първа признава Казахстан

Реджеп Таип Ердоган и Касим-Жомарт Токаев, снимка: БГНЕС

Реджеп Таип Ердоган и Касим-Жомарт Токаев, снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Таип Ердоган проведе телефонен разговор с казахстанския си колега Касим-Жомарт Токаев. Двамата лидери обсъдиха двустранните отношения и регионални и глобални въпроси, съобщи „Сабах“.

По време на разговора двамата държавни глави също така обмениха мнения по теми, които могат да бъдат включени в дневния ред на срещата на върха на Съвета на държавните глави на Организацията на тюркските държави (ОТД), която ще се проведе в Казахстан през ноември.

За последен път срещата на върха се проведе в Анкара през март.

ОТД е създадена през 2009 г. като междуправителствена организация за насърчаване на всеобхватното сътрудничество между тюркските държави. Четирите държави основателки на организацията са Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Турция.

Узбекистан се присъедини като пълноправен член през октомври 2019 г. Унгария получи статут на наблюдател в организацията през септември 2018 г., а Туркменистан последва този ход през ноември 2021 г. Десетата юбилейна среща на върха ще се проведе на 5 ноември в Астана. Очаква се Казахстан да поеме председателството от Узбекистан.

Турция е първата държава, която признава Казахстан, и двете поддържат тесни връзки, преплетени с общо културно и историческо наследство.

Астана е един от ключовите икономически и политически съюзници на Турция в Централна Азия, тъй като Анкара се стреми да засили сътрудничеството си с тюркските държави в региона. През 2009 г. двете страни подписаха споразумение за стратегическо партньорство, а по-късно създадоха съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище.

С течение на времето обемът на търговията между страните се увеличи, а турските инвестиции в Казахстан се разраснаха, особено в строителния сектор. Казахстан също така беше домакин на разговори за съседната на Турция Сирия, тъй като страните се стремят към мирно разрешаване на гражданската война в страната.

Неотдавна Астана беше домакин и на среща на турски официални лица и представители на режима на Асад в опит да се нормализират връзките. /БГНЕС