Ердоган: Турция няма да се поддаде на натиск от САЩ за продажбата на F-16

"Ние сме приятели с Гърция от много десетилетия"

Реджеп Таип Ердоган

Реджеп Таип Ердоган

Турция няма да се поддаде на натиск от страна на Конгреса на САЩ или на някой от неговите служители по въпроса за продажбата на F-16, заяви турският президент Реджеп Таип Ердоган в понеделник по време на интервю в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Помолен да коментира резервите на САЩ по отношение на продажбата, и по-специално противопоставянето на сделката, изразено от влиятелния председател на Комисията по външни работи на Сената на САЩ, Ердоган заяви, че "изглежда Боб Менендес е възприел враждебен подход към Турция".

"Той се опитва да ни подтикне към определени дискусии по свой избор", добави Ердоган, говорейки чрез преводач, без да уточнява какви може да бъдат тези дискусии.

"Ние няма да участваме в това", каза Ердоган и добави, че Менендес "не е много добре запознат с Турция" и "изглежда не е запознат и с Таип Ердоган", цитира думите му в. „Катимерини“.

В отговор на коментара, че някои от резервите срещу продажбата са свързани с факта, че произведените в САЩ изтребители може да бъдат използвани срещу съюзничката от НАТО Гърция, Ердоган заяви, че "нашето приятелство с Гърция не е такова, каквото го представят".

"Ние сме приятели с Гърция от много десетилетия. Никога не сме били бойни лагери един срещу друг." - каза Ердоган, който в сряда трябва да се срещне с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, за да обсъди възможността за възобновяване на преговорите между двете страни. /БГНЕС