Eвелина Славкова, Тренд: Не изключвам „Възраждане“ да стане втора политическа сила, те са в перманентна кампания

Трудно ще бъде формиран работещ кабинет, неизвестните са повече от известните, коментира социологът

Евелина Славкова

Евелина Славкова

Ня малко са изненадите, но и не толкова изненада. Една от тях е голяма дистанция между ГЕРБ и ПП, която започна да се улавя още от април. Вече тази дистанция е около 9%.  Това заяви в ефира на Нова ТВ социологът Евелина Славкова от „Тренд“.

Изненади може да има защото между 25-30%, които се колебаят за кого ще гласува. Първият трудно може да бъде изместен. Но в ПП, ДПС и Възраждане може да има изненада. Не изключвам хипотезата „Вазраждане“ да стане втора политическа сила. Там има скрит вот, те ще генерират протестния вот, който не вижда друга партия, която да успее да привлече техните гласове. Защото те са в перманентна политическа кампания, за да трупа дивиденти. Не партията на Стефан Янев ще генерира протестния вот. Същото се отнася и до ДПС, която ще разчита и на вота в Турция и чужбина, което също може да се окаже втора политическа сила, коментира Славкова.

Трудно ще бъде ГЕРБ и ПП да направят кабинет, те ще трябва да търсят трета политическа сила. Но няколко са неизвестните – ГЕРБ как ще обясни на електората си, че ще прави коалиция с ПП, която арестува лидера им. Ще бъде много трудно съставянето на работещо правителство. Може да бъде по-експертно, без ярки политически фигури, за да бъде с някакъв хоризонт това управление. Сега картината е много неясна – неизвестните са повече, отколкото известните, посочи социологът.

69% от българите очакват работещ кабинет. Ако не се случи и отново се отива на избори, тогава политическите формации ще загубят още подкрепа, без „Възраждане“, каза на финала Славкова.