Руският опозиционер Евгений Чупов, избягал от режима на Путин, получи статут на бежанец в България

Евгений Чупов

Евгений Чупов

Руският опозиционер Евгений Чупов, който вече втора година пребивава в  България далеч от режима на Путин, получи статут на бежанец. Решението на Държавната агенция за бежанците днес му е било връчено официално. Това обви пред Fktor.bg  руският дисидент и преподавател по английски език от Москва. Първоначално Чупов получи отказ от Агенцията, но след обжалване беше извършена нова проверка, която доведе до положителния резултат.

41-годишният противник на Путин влиза в полезрението на руските правоохранителни органи през 2019 година, преди изборите за Московската дума. По това време е помагал в кампанията на кандидата за депутат Иван Жданов, директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални. Чупов е бил арестуван заради листовки, които разнасял за изборите. В Русия срещу него продължава да се води разследване.

В края на 2020 година Чупов призна пред Faktor.bg, че ако българските власти го върнат в Русия – там го чака затвор за много години по изфабрикувани обвинения.