Европарламентът ще поиска от Льо Пен и колегите й да върнат 617 000 евро

Френската прокуратура е получила доклад от OLAF

Европейският парламент смята да поиска от председателката на френското Национално обединение Марин льо Пен и от нейни колеги от партията да възстановят неправомерно получени суми, съобищ Дойче веле. По данни на агенция  AFP, става дума за 617 хиляди евро.

През март френската прокуратура е получила от Европейската служба за борба с измамите OLAF доклад по отношение на Марин льо Пен, в който става дума за "злоупотреба с доверие" и нецелево изразходване на средства. Обект на подозренията са самата Льо Пен, нейният баща Жан-Мари льо Пен, сподвижникът му Бруно Голниш и бивш партньор на Марин льо Пен - Луи Елиот. Смята се, че те са използвали получените от Европарламента средства за национални политически цели и лични разходи.

Посочва се, че от 2004 г. до 2017 г. Марин льо Пен е присвоила около 137 хиляди евро от Европарламента. По данни на „Le Figaro“, през 2010 г. тя е похарчила 5000 евро за хотел на 13 членове на партията й, които са участвали в конференция за европейските региони. По думите на един от тях, те в действителност са се събрали, за да обсъждат вътрешнопартийни дела. Той е разказал пред следователите, че Льо Пен е поставила флага на ЕС, за да се снима пред него, а после е казала на колегите си да махнат „тази отврат“.

Превод Faktor.bg