ФБР е заподозряло Тръмп, че държи секретни документи и възпрепятства правосъдието

Това е причината за обиска в имението му Мар а Лаго

От разсекретени документи става ясно, че ФБР е поискало да претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида по-рано този месец, след като са били разгледани предварително предадени от него документи с топ секретна информация, съобщи БНР.  

В публикуваната със съкращения обосновка на ФБР за претърсване на имението на Тръмп във Флорида - Мар а Лаго, се споменава, че федералните власти са прегледали около 200 класифицирани документа, които Тръмп е държал след напускането на Белия дом и е върнал през януари. Обосновката им включва също проведени и интервюта със „значителен брой“ свидетели и написани от бившия президент бележки. 

До претърсването по-рано този месец се е стигнало заради притеснения относно сигурността на класифицирани документи в имение, посещавано от различни хора, някои от които биха могли да имат лоши намерения и да се доберат до информация например за самоличността на агенти на разузнаването. 

Според публикувания документ, притесненията са се появили след доброволното връщане от Тръмп на някои от класифицираните документи в националния архив през януари.

През пролетта и лятото ФБР са заподозрели, че Тръмп и екипа му са прикрили факта, че в Мар а Лаго са останали още класифицирани данни, което от своя страна е довело до претърсването.  

В петък прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че няма да коментира и добави, че става дума за „независимо законно разследване“ на Министерството на правосъдието.  

В същото време на въпрос дали е уместно президент да носи у дома си топ секретни документи президентът Джо Байдън отговори, че зависи от обстоятелствата и поясни, че в дома си той има място, което е напълно под охрана и че там примерно се съхранява дневният президентски брифинг с информация за теми по националната сигурност.