Фелштински: Време е войната в Украйна от отбранителна да стане настъпателна

Това е въпрос на политически решения, ако искаме украинците по-скоро да победят путинова Русия

Юрий Фелштински

Юрий Фелштински

Мисля, че на този етап е сложно да се определи срокът, в който ще завърши войната в Украйна. Но война през 2023 година е твърде дълъг срок. Това коментира в интервю на Рафаел Сааков с историкът Юрий Фелштински за "Гласът на Америка". 

„За развоя на военните действия в Украйна трябва да се вземат конкретни политически решения. Да получи Украйна от своите съюзници правото да нанася военни удари на територията на противника – Руската федерация и Беларус, както смята ръководството на ВСУ. Което предполага да бъде осигурено на Украйна и необходимото въоръжение“, посочи анализаторът. 

Според Фелштински в стратегически план трябва да престане да се гледа на тази война като на отбранителна война за Украйна. Защото както самият Путин съвсем правилно каза, Москва може да води дълго тази война. А да се гледа на тази война като настъпателна война и тогава тя може да приключи бързо с победа на Украйна. Ако това не се случи, Русия ще продължи да разрушава безнаказано в Украйна, когато в Москва знаят, че няма да има отведен отговор на територията на Руската федерация и Беларус. Естествено е, че при такива условия Русия може дълго да води тази война, аргументира се Фелштински. 

По думите му резолюцията на САЩ, в която се признава, че Русия извършва геноцид в Украйна, на този етап нямат особено значение, защото те са формулирани на фона на една война, която продължава. 

„Подобни резолюции нямат особено влияние върху руското ръководство, както и върху руското общество, защото хората нямат думата по въпроса справедлива или не е тази война. Аз смятам, че въпросът опира не до резолюциите, а до формулирането на определени политически решения. Затова застъпвам позицията, че от отбранителна тази война трябва да стане настъпателна. Защото вече ясно виждаме, че този отбранителен характер на войната не води Украйна към победа. Украинската армия побеждава всеки ден на бойното поле, но това не води към поражението на Русия, а дава право на Руската федерация да продължи да нанася военни удари над Украйна“, коментира Юрий Фелштински. 

Превод: Faktor.bg