Филмът за съветската окупация на България ще бъде представен в Европейския парламент

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев

В четвъртък, 23 юни 2022 г. в Европейския парламент ще бъде представен документалния филм за окупацията на България от съветската армия (1944-1947) г. „Второто освобождение“, научи desebg.com.

Инициативата е на евродепутата д-р Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), ръководител на българската делегация в Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

През последните 12 години той се утвърди като най-последователният български политик по проблемите, свързани с преосмислянето на тоталитарното комунистическо и е инициатор да десетки събития и подкрепи в тази посока.

Утрешната му инициатива е четвъртата от поредицата „Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989“, която той стартира през 2010 г. в Европейския парламент.

За събитието в ЕП утре е поканена проф. Евелина Келбечева, единият от съсценаристите на „Второто освобождение“. Съсценарист и режисьор на филма е проф. Светослав Овчаров.

Документалната лента беше показаната за първи път пред публика през септември 2021 г. на „София Филм Фест“ и оттогава тя спечели множество награди.

В рамките на инициативата на евродепутата Андрей Ковачев утре в Европейския парламент ще бъдат представени и две важни документални книги – „Българската армия и спасяването на българските евреи“ (2021) на Димитър Недялков и „Почти невъзможно“ – Царство България и еврейската емиграция през Втората световна война (2020) на Георги Боздуганов.

„Историята трябва да се знае, за да може младите поколения да не бъдат манипулирани от политически или геополитически играчи, които въз основна на фалшифицирана и манипулирана история търсят политическо влияние“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев пред desebg.com по повод събитието в четвъртък в Европейския парламент.