Финландия гони 9 руски дипломати, скрити агенти на Кремъл

Финландия ще експулсира от страната 9 служители на руското посолство, които "са изпълнявали разузнавателни мисии". Това съобщи финландският вестник „Yle“, като се позова на финландското правителство. Финландското външно министерство ще информира руския посланик за решението.

Въпросът за експулсирането е бил обсъден в Комитета на министрите по външни работи и политика на сигурност при президента, както и в Правителствения съвет.

През май 2022 г. Русия и Финландия изгониха взаимно дипломати. Русия експулсира двама финландски дипломати в отговор на експулсирането от Финландия на двама служители на руското посолство в Хелзинки.

На 17 май 2022 г. стана известно, че банковите сметки на финландските мисии в Русия са замразени. Това е направено като част от ответните мерки, обясняват от руското посолство, тъй като руската дипломатическа мисия във Финландия е в подобна ситуация, при която ѝ е разрешено да използва само една банка - Nordea. Финландското външно министерство уточни, че след блокирането на сметките финландските мисии ще продължат да работят в Русия. /БГНЕС