Финландия разполага база на НАТО близо до руската граница

„Послание към Русия, че сме пълноправен член на НАТО"

Финландия ще разположи ключова база на НАТО на по-малко от 200 км от границата си с Русия, „изпращайки послание“ на източната си съседка, съобщи Министерството на отбраната.

Финландия стана членка на НАТО през миналата година, като се отказа от десетилетията на военен неутралитет след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Министърът на отбраната Анти Хаканен заяви, че новият щаб на Северноевропейското сухопътно командно звено на НАТО ще бъде в Микели, един от най-близките градове до 1340-километровата граница на Финландия с Русия.

„Финландия изпраща послание към Русия, че сме пълноправен член на НАТО и че НАТО има много силна роля и в отбраната на Финландия“, заяви Хаканен, цитиран от АФП.

Командването на финландските отбранителни сили вече е разположено на мястото на бъдещата база.

„Със съчетаването на местата постигаме възможно най-добрата синергия между националния отбранителен мениджмънт и отбранителния мениджмънт на НАТО“, каза той.

Командването на сухопътния компонент на военния алианс ще действа под командването на НАТО в Норфолк в САЩ, което наблюдава атлантическия и арктическия регион.

В щаба ще работят няколко десетки души от различни държави от НАТО.

През юни министрите на отбраната на Алианса дадоха зелена светлина на Финландия да бъде домакин на Многокорпусното сухопътно компонентно командване, както и на Предните сухопътни сили (Forward Land Forces - FLF).

Подробности за FLF - ротационните многонационални сухопътни сили на НАТО, базирани в няколко държави на източния фронт на НАТО - ще бъдат обявени на по-късен етап. /БГНЕС