Финландия затваря всички гранични пунктове с Русия без най-северния

„Ситуацията включва и международна престъпност“

Премиерът на Финландия заяви днес, че страната ще затвори всички гранични пунктове с Русия с изключение на най-северния, след вълна от мигранти, за която Финландия обвини Москва, че умишлено изтласква към границата, предаде БНР с позоваване на АФП.

От началото на август около 700 души са влезли във Финландия без виза през източната ѝ граница.

„Днес правителството реши да затвори повече гранични пунктове. Само гара Рая-Йосепи ще остане отворена“, каза министър-председателят Петери Орпо на пресконференция.

Финландия затвори през миналата седмица половината от осемте си пункта по границата с Русия.

„За съжаление, тези мерки не успяха да спрат това явление“, каза Орпо. Правителството заяви, че „е ясно, че чуждестранните власти и други участници са изиграли роля в улесняването на влизането на лица, пресичащи границата във Финландия“.

„Ситуацията включва и международна престъпност“, се казва в изявление на правителството.

По-рано през октомври финландската гранична охрана алармира за промяна в политиката на Русия, тъй като тя започна да допуска мигранти без документи да преминават границата.
„Това е систематично и организирано действие на руските власти“, каза Орпо в понеделник.

Орпо нарече „инструментализацията на миграцията“ опит за „повлияване на вътрешната ситуация и сигурността на границите във Финландия и ЕС“.

Министерството на вътрешните работи на Финландия заяви в сряда, че притокът на мигранти от Русия "представлява сериозна заплаха за националната сигурност и обществения ред".
„Ние не приемаме този вид действие“, предупреди Орпо. Граничните пунктове ще бъдат затворени от петък и първоначално ще останат затворени до 23 декември.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отхвърли обвиненията, че Русия умишлено тласка мигранти към финландската граница. 

Отношенията на Финландия с нейния източен съсед се влошиха след инвазията на Русия в Украйна, което накара Финландия да се присъедини към НАТО през април.