Проф. Фотев: Измислени и инсталирани български властници ни връщат в идиотизма на балканизацията

Радев застава на фундаментално погрешна позиция по отношение еврочленството на РСМ

проф. Георги Фотев

проф. Георги Фотев

Проф. Георги Фотев

Българският държавен глава генерал Радев застава на фундаментално погрешна позиция по отношение на възможността Северна Македония да започне преговори за членство във Европейския съюз. Българското правителство може да даде ход или да постави вето за започване на тези преговори. Генералът отправи серия от остри заплахи към министър-председателя, когото храни, друг е въпросът дали са оправдани очаквания да получи парламентарна подкрепа за избягване на вето. Висящите въпроси, повечето от които са идиотски, могат да се решат в процеса на преговорите. Генералът смята, че не парламентът, а Народът трябва да се произнесе за Ветото. Референдум. Потрес. 

Генералът отказва среща с френският президент. Какво въображение трябва да имаш, та да си представиш, че Франция, Германия, Италия биха поставили вето на Швейцария да започне преговори за членство в ЕС?! А Германия да е поставяла вето за Австрия или обратно - Австрия вето срещу Германия! Унгария срещу Румъния, заради унгарците в  Трансилвания?! И т.н.

През 2017-2021 г. се проведе Петата вълна на European Values Study (обхваща 47 европейски страни). Нов български университет публикува сериозна и по мнението на компетентни хора у нас и в чужбина много ценна книга. В сайт на университета има достъп за всеки, в т.ч. за съветниците на генерала, до данните на всички пет вълни. Златна  мина за мислещи хора! В Петата вълна се възползвах от правото  да добавя няколко въпроса, които интересуват нашия национален екип. Питахме за отношенията между България и съседните страни. Желязна достоверност и представителност на данните: 83,8% от мъжете и 84,2% от жените, 86,2% от българските граждани на възраст между 31-40 г., и 84,2% от гражданите на 60 и повече години оценяват съседските ни отношения със Северна Македония като добри.

Подкрепят Северна Македония да стане член на Европейския съюз ( а не просто да се започнат преговори). 75,4% от мъжете и 75,7% от жените, 76,5% от гражданите на възраст 31-40 години, 78,8% от гражданите на 60 и повече години. Изводите от моя дълбочинен анализ на данните са убийствени за тези, които спекулират с волята на народа.

Когато моите сътрудници ми докладваха данните от Петата вълна на EVS, аз, който не съм сантиментален учен, подскочих пред тях от радост. Моето мило отечество  е отхвърлило решително  отровния феномен балканизация. Ако някои в България не знаят за какво става дума, да четат или да питат. Незнанието не е аргумент (Спиноза).

Моите Фейсбук приятели, които ще прочетат тези редове, разбират и споделят безпокойствата и мъката ми като виждат как пред очите ни (и през сърцата ни) се погубва това, което народите от югоизточна Европа, наричана Балканите, са изстрадали. Абсурдният феномен балканизация. Публикувах само на български научното известие за края на балканизацията.  

Измислени и инсталирани български властници рушат постигнатото от свободна и независима България. И  ни връщат в идиотизма на балканизацията. Мога с печал да кажа. Утре ще бъде късно.