Г-7 готовят мерки ако Иран дестабилизира региона

Лидерите на Г-7 предложиха пълната си подкрепа за Израел след нападението от страна на Иран и заявиха, че са готови да "предприемат допълнителни мерки" в отговор на "по-нататъшни дестабилизиращи инициативи".

В изявление след видеозаседание лидерите на Групата на седемте заявиха, че "недвусмислено и категорично осъждат пряката и безпрецедентна атака на Иран срещу Израел".

"Изразяваме пълната си солидарност и подкрепа към Израел и неговия народ и потвърждаваме ангажимента си към неговата сигурност", се казва в изявлението, публикувано от италианското председателство на Г-7.

"С действията си Иран направи още една крачка към дестабилизирането на региона и рискува да провокира неконтролируема регионална ескалация. Това трябва да бъде избегнато. Ще продължим да работим за стабилизиране на ситуацията и за избягване на по-нататъшна ескалация. В този дух изискваме от Иран и неговите пълномощници да прекратят нападенията си и сме готови да предприемем допълнителни мерки сега и в отговор на по-нататъшни дестабилизиращи инициативи".

Иран предприе нападението - първото в историята му, насочено пряко към израелска територия - в отговор на смъртоносния въздушен удар, за който широко се обвинява Израел и който разруши сградата на консулството му в сирийската столица в началото на този месец.

Нападението бе извършено в момент, когато в обсадената ивица Газа бушува войната между Израел и Хамас.

От Г-7, в която членуват САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада, заявиха в неделя, че ще увеличат усилията си за прекратяване на кризата.

"Ще засилим и сътрудничеството си за прекратяване на кризата в Газа, включително като продължим да работим за незабавно и устойчиво прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците от Хамас, и ще предоставим по-голяма хуманитарна помощ на нуждаещите се палестинци", заявиха те.

По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването на територията на Ивицата Газа в резултат на ответната офанзива на Израел са загинали най-малко 33 729 души, предимно жени и деца./БГНЕС