Галин Стоев режисира сюжет с трибунал срещу Путин в Хага - главният обвинител е дете

Текстът е невъзможна среща между Шекспир и Монти Пайтън

Галин Стоев

Галин Стоев

Народният театър "Иван Вазов" започва новия си сезон на 19 и 20 септември с премиерата на пиесата "Хага" от украинската авторка Саша Денисова, предаде БНР.

Режисьорът на спектакъла Галин Стоев споделя, че текстът е невъзможна среща между Шекспир и Монти Пайтън. Пред очите ни се разиграва своеобразна версия на (бъдещия) процес срещу Путин и неговото обкръжение в съда в Хага за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Всичко това се случва в главата на дете, което ще се превърне в главен обвинител. В този смисъл "Хага" е театрална фантазия – едновременно комична и смразяваща.

"За първи път работя по театрален проект, който има толкова пряка и категорична връзка с нашата непосредствена реалност. Изследвам възможността за хармонично или парадоксално съжителство между политика и поезия, документално и музикално, мит и актуални новини. Това поражда емоционален и интелектуален световъртеж и формира поле за размисъл, което е чисто художествено по своята същност. В това поле на игра фрагментите на "нормалността", която сме загубили заради войната, влизат в пряко взаимодействие помежду си. Това изгражда своеобразен лабиринт, в който зрителят може да изследва границите на личното си разбиране за добро и зло. Точно както прави едно дете, принудено от обстоятелствата да стане възрастен." - споделя Галин Стоев.

Ролята на Путин в спектакъла ще бъде изиграна от актрисата Радена Вълканова.