Ген. Атанасов: В България няма разделение на властите, оперетата с ГДБОП се разигра, за да се смени ръководството

ген. Атанас Атанасов

ген. Атанас Атанасов

"В България няма разделение на властите, за да се разчита едната да възпира или контролира другата". Това каза генерал Атанас Атанасов, бивш директор на Национална служба "Сигурност“, председател на Демократи за силна България и съпредседател на политическото обединение "Демократична България“ пред "Фокус". Според Атанасов у нас има задкулисен кръг от хора, които напътстват и ръководят управленските действия на министър-председателя, който в някакъв смисъл се явява инструмент за реализиране на икономически интереси. Носи отговорност, но не той е този, който взема решения, допълни Атанасов.

"Наближават избори и типично за българската публика е да се сгъстяват скандалите. Тежкото обезличаване на българския парламент, от който нищо не зависи, а прокуратурата работи като съставна част на изпълнителната власт и към днешна дата. Част от скандалите, включително и днешният, целят пиар ефект, който да отмести общественото внимание от тежки компрометиращи обстоятелства, които касаят върха на изпълнителната власт“, обясни той.

"Още преди няколко месеца във висшите коридори на МВР се заговори, че трябва да бъде сменено ръководството на ГДПОБ. Цялата оперета със задържани шефове цели да бъде оказан натиск и е постигнала своя ефект. В същия момент в съобщенията, които бяха разпространени за тази операция, има интересен детайл, че тази престъпна организирана група е действала от три години. Какво е правено три години, това е тежък провал за ръководството на министерството. Това означава, че е допуснато в средите на такава важна служба да съществува усещането за недосегаемост на служителите“, коментира Атанас Атанасов. Според него министърът на вътрешните работи също трябва да носи отговорност за това, че в най-важната служба на МВР е съществувала подобна корупционна среда.