Ген. Събев: Русия милитаризира Черно море, а обвинява България и Румъния в заплаха за Москва

ген. Съби Събев

ген. Съби Събев

Нищо от територията на България и Румъния не заплашва Русия. Това заяви пред Радио „Фокус“ ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел, дългогодишен отговарящ за стратегическото планиране и разработка на военни концепции, стратегии и доктрини в Българската армия.

Повод за неговия коментар е изразената тревога от говорителя на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, че в България и Румъния се разполагат нападателни оръжия, провеждат се и учения, на които се разработват сценарии за удари по територията на Руската федерация.

„Нищо особено не може да разтревожи Русия от България и Румъния, обратното е по-вярно. Тези обвинения и опасения, които Мария Захарова изразява по отношение на България и Румъния, са реално наши опасения спрямо Русия. По всяка вероятност те са повлияни от доклада на експертната група на НАТО по инициативата „НАТО 2030“. НАТО възнамерява да увеличи присъствието и ученията в Черно море, но има достатъчно публична информация, която доказва убедително много по-голямата активност на Русия в Черно море и Южния военен окръг. Съвсем наскоро, в края на месец септември, завърши голямото стратегическо учение на Южния военен окръг на Русия с участието на повече от 80 000 души. Това показва, че действително Русия провежда много активна тренировъчна военна дейност, включително и в Черно море. И когато правим това интервю, трябва да се знае, че руският черноморски флот е изведен в Черно море и провежда учение. Кому е нужна тази милитаризация, би следвало да се отправи въпрос към Мария Захарова, а не да се отправят обвинения към България и Румъния. Нищо от територията на България и Румъния не заплашва Русия. Може би имат известни опасения от по-честото посещение на натовски кораби в Черно море, но това е в изпълнение на две инициативи по усилване задържащия потенциал в нашия регион спрямо Русия – американската инициатива и инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие, нищо повече“, обясни експертът.

Ген. Събев допълни, че няма планове за разполагане на нападателни оръжия на територията на България и Румъния.

„Румъния укрепва отбраната си, същото би трябвало да направи и България, защото милитаризацията на Крим и силно повишените способности на черноморския флот са истинската заплаха за мира и стабилността в Черно море, а не това, че в България и Румъния се натрупва такъв потенциал. Неоснователни са тези опасения и още повече обвинения към България, Румъния и НАТО като цяло“, обясни ген. Съби Събев.