Ген. Събев: Ще се научим ли как се отстояват общосъюзните интереси на НАТО по сигурността и отбраната?

Острата реакция на генерала и във връзка с позицията на министър Янев да не бъдат допуснати натовски войски на наша територия

ген. Съби Събев

ген. Съби Събев

"Мисля, че новият ни министър на отбраната сътвори гаф. Не може преди срещата на министрите на отбраната на НАТО за вземане на решения по необходимостта от преминаване към засилено съюзно присъствие в България и Румъния, българският министър да прави подобни изявления."

Това написа на страницата си във Фейсбук ген. Съби Събев, първият национален военен представител  в главната квартира на НАТО в Брюксел, след приемането на България в Алианса. Краткият му коментар е по повод изразената позиция на военния министър Стефан Янев на личната му страница в социалните мрежи.

"Това национална позиция ли е, или лично мнение на министъра. Така ли се разбира у нас политическата ни солидарност със съюзните държави от НАТО? Та страната ни е вече 17 години в Алианса. Ще се научим ли как се отстояват общосъюзните интереси на НАТО по сигурността и отбраната? Откога укрепването на сдържащите и отбранителните способности на НАТО е във вреда на националния ни интерес?", пита натовският генерал.