Германия обеща още танкове Leopard 1 A5 на Украйна, на направи уговорка

Борис Писториус

Борис Писториус

Германският министър на отбраната, Борис Писториус, обеща доставка на допълнителни танкове Leopard 1 A5 на Украйна, съобщава "Украинская правда" по информация от германската телевизия RTL. По думите на Писториус, Германия ще продължи да доставя обновени танкове и очаква да предаде над 100 такива до края на годината, като се постарае да замени повредените танкове.

"Няма да можем да заменим всеки танк, който се поврежда в момента. Но това, което правим (...) е, че ще продължим да доставяме повече обновени танкове Leopard 1 A5 от юли нататък. И ще има повече от 100 до края на годината“, заяви той.

Министърът не потвърждава автентичността на снимките, които се твърди, че показват унищожени танкове Leopard 2 от руската страна.

Писториус признава, че войната има своята цена и оръжията се унищожават, но подчертава важността на подкрепата на Германия към Украйна. Въпреки това, той отхвърля призивите за доставка на германски изтребители Eurofighter, тъй като счита, че Украйна има нужда от изтребители F-16. Писториус обяснява, че различните системи не са подходящи, тъй като всяка система изисква специално обучение, логистика и поддръжка.

Преди това, заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Мелник поиска нови танкове от германско производство и посочи, че Германия може да предостави повече от вече доставените 18 броя от своите запаси, които са над 300. Той също поиска предаването на още 60 бойни машини на пехотата Marder, предаде "Фокус".