Германско-руски адвокат в затвора за "държавна измяна" в Русия

Герман Мойжес

Герман Мойжес


Герман Мойжес, германско-руски адвокат от Санкт Петербург, е бил вкаран в затвора през май и обвинен в "държавна измяна", предаде АФП.

Според източника този адвокат е имал фирма, която помага на руснаци да получат разрешителни за пребиваване в Европа.

Московският съд в Лефортово удължи предварителното му задържане, без да посочи обвиненията срещу него. За престъплението "държавна измяна" се предвижда тежка присъда - доживотен затвор.

Той е задържан в прочутия затвор Лефортово, през който са преминали много известни личности, включително американският журналист Еван Гершкович, който миналата седмица беше осъден на 16 години затвор за шпионаж - обвинение, което така и не беше обосновано от Русия.

До този момент властите не бяха съобщили за ареста на Мойжес.

Русия провежда мащабна кампания на репресии, особено след като започна нападението си срещу Украйна през 2022 г.

Много от тези случаи са засекретени, в резултат на което обвиненията никога не се обосновават публично, а съдебните процеси се провеждат при закрити врати.

Русия е предприела съдебни действия срещу множество активисти, журналисти, опоненти и правозащитници, както известни, така и анонимни, в Русия и в изгнание. Основният опонент на Кремъл, Алексей Навални, почина в затвора през февруари при неясни обстоятелства.

Една от водещите фигури в независимите медии, журналистът и писател Михаил Зигар, който живее в изгнание, беше осъден задочно на 8 години и половина затвор за изявления, направени от него по повод на клането в Буча.

Руската армия е обвинена, че през пролетта на 2022 г. е убила стотици цивилни в този украински град близо до Киев.

Москва отрича фактите и много руснаци са осъдени за това, че са критикували или коментирали тези събития, припомня БГНЕС