Германското разузнаване предупреди за риск от тероризъм по време на Евро 2024

Опасността е нараснала след нападението на "Хамас" срещу Израел

Спецслужбите на Германия смятат, че мачовете и събитията в рамките на Европейското първенство по футбол, провеждащо се в страната, са възможна мишена за терористна атака от страна на ИДИЛ, подобна на нападението в московската зала "Крокус Сити Хол" през март тази година, пише Financial Times.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер заяви, че Европа и конкретно Германия са под прицела на джихадистки организации като ИДИЛ и ИДИЛ-К (базираната в Афганистан организация "ИДИЛ-Хорасан", която пое отговорност за терористичния акт в Москва).

За възможна атака предупреди и шефът на  вътрешното разузнаване на Германия – Томас Халденванг. По думите му, ИДИЛ-К е успяла да изпрати свои следовници в Западна Европа, които са се представили за бежанци от Украйна.

Халденванг отбеляза, че групировката е публикувала в мрежата пропагандни видеоматериали с призиви за извършване на нападения срещу „лесни цели" в Европа, по подобие на безредиците в парижката зала "Батаклан" през 2015 г. или летището и метровото в Брюксел през 2016 г.

Шефът на германското вътрешно разузнаване коментира, че опасността от ислямистки терористични атаки е нараснала след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа.

Превод Faktor.bg