Гледайте какво става в Украйна и мислете за България

Константин Мишев

Константин Мишев

Константин Мишев

Дълго преди Путин да нахлуе в Украйна беше съвсем ясно, че войната е неизбежна. Не беше нужно човек да има достъп до разузнавателна информация, за да предвиди още преди няколко месеца, че скоро кремълските танкове ще нагазят земята на съседна, независима държава.

Поне аз нямах никакви съмнения. Всеки може да прочете какво съм писал по този въпрос в седмиците преди подпалването на войната. А също през последните месеци и години. И не защото съм много умен, а защото целият ми живот премина в изучаването на руския начин на мислене и действия. 

И тук не става въпрос само за крайно погрешните анализи на българските разузнавателни служби. Мантрата ВОЙНА НЯМА ДА ИМА се развяваше от български и други европейски политици, коментатори и политолози. Имаше моменти, в които съм си задавал въпроса: АЗ ГЛУПАК ЛИ СЪМ, защото смятам, че ще започне война, а повечето  хора  твърдят обратното? Какви ли доводи не чух. От това, че Путин бил дълбоко в душата си прозападен човек, до онова, че Русия нямало да започне война през зимата. Вярно, Путин е бил на разузнавателна работа в Германия като млад офицер от КГБ. И какво от това? Нали за Андропов говореха, че защото обичал джаз, с него ще се работи по-лесно. Колкото до войната през зимата....ами точно през зимата Русия главно започва войни. Дори онази срещу Финландия именно така е наречена: ЗИМНА ВОЙНА. 

А другото? Приказките, че ако все пак има война руснаците ще прегазят Украйна за два-три дни и ще ги посрещнат като освободители? Кой ли не се изреди да разтяга тази теза?

Ето какво написах месец преди началото на войната:

"Не просто вярвам, а съм убеден до последната фибра на моето тяло и до последната гънка на моето сърце, че украинците ще се бият до смърт за своята родина, за своята свобода и за своята независимост. Вече остарях и едвам изкачвам стълбищата. Ако бях по-млад и по-здрав - щях да ида да се бия и аз. Кремъл няма да победи! Путин няма да победи! Всеки метър украинска земя ще бъде защитаван до последната капка кръв.

Украинците няма да склонят глава. Няма да позволят отново да бъдат руски роби! Няма!?"

Защо ги припомням тези неща? За да се похваля, че съм  добър лош пророк ли?  Не. Отдавна вече подобни неща не ме ласкаят. Искрено се надявах да не съм прав. Никога не съм искал повече да греша и да сгреша. За съжаление се оказах прав. Не само аз... бяхме няколко души, но за съжаление много малко на брой. Хората, които бяхме убедени, че започва война. Ние предупреждавахме. Подиграваха ни се. 

Сега пак ни се подиграват. Защото биям тревога, че нашата България може да е следващата. А доводите на онези, които ни приспиват пак са същите: Путин е прагматичен. Ние сме в северноатлантическия съюз. Не бива да сме "ястреби". Защо да даваме оръжие на Украйна? Трябват ли ни натовски бази в България? Нужни ли са по-строги санкции. И прочее, и прочее...

Онзи ден четох архивни документи. Ставаше дума за полски политици, които са смятали, че след умиротворяването на Хитлер с предаването на Судетите през 1938 година, няма опасност за Полша. И че след като Франция и Великобритания са дали гаранция - фюрерът няма да нападне страната. 

Разбира се, сега нещата са много по-различни. Нито Путин е толкова силен, нито НАТО е толкова наивно. Но в единия фланг на Северноатлантическия блок има слабо звено. И тази полуотворена брънка е България. Свидетели сме как все повече руската Пета колона у нас се стреми да я откачи от западния отбранителен съюз. 

Хора, като гледате какво става в Украйна - мислете за България!