Глен Грант: Кои са къртиците в Украйна - по 6 признака ще ги познаете

Глен Грант

Глен Грант

Глен Грант*

В Украйна се говори много за съществуващата все още руската пета колона (къртиците) в Украйна, която продължава да работи срещу страната по време на войната. Украинските специални служби все още не са направили много за залавянето и отстраняването на тези, които имат сериозни позиции във властовата структура, въпреки че сега има по-голямо раздвижване от преди. Работата ми през последните близо 25 години в постсъветския и посткомунистическия свят ми даде ясна представа за това как тези хора действат. Има няколко основни индикатора:

1. Твърдят и се представят като лоялни националисти, но често това е пресилено и звучи фалшиво.

2. Те се сближават с чуждестранните силови структури като посещават министри и посолства, ласкаейки различни хората колко са прекрасни (вие сте най-добрият посланик, който сме имали от XXXX страна) и колко е добре, че те подкрепят Украйна и т.н. и т.н., с цел да получат одобрението или да се поставят в благоприятна позиция и т.н. – което ги поставя в удобна ситуация, за да си осигурят пътувания и курсове в чужбина.

3. Те дискредитират и унищожават онези, които наистина  работят за страната си, като разпространят постоянно слухове и клевети за тях. Използват тези похвати, за да ги очернят пред съюзниците в международен план. За съжаление посолствата твърде често се хващат на този трик.

4. Протакат важни дела за страната с различни формални, но правдоподобни оправдания. Така те се надяват идеята или поставената им задача просто да бъде прекратена поради липса на напредък или заради това, че ще имат отрицателен ефект, който ще е от полза на Русия.

5. Те поставят на подчинените си, които работят срещу руското влияние, за страната си или съвестно изпълняват съюзните си задължения, безсмислени задачи, които изяждат времето и ресурсите. 

6. Истинската им същност може да се разбере, ако се проследят техните контакти и приятелства в обществото. Помнете, че целта на една къртица е да постигнете дългосрочно влияние. Тези хора могат да се преструват, че работят срещу Русия в някаква степен, което е по-маловажно от тяхната цел - завладяването на държавата и службите, което се постига с продължителна подмолна работа (Google the Manchurian candidate). Винаги ми е правило впечатление, че днешният президент на България Румен Радев е бил позитивно настроен към НАТО. И никой не го подозираше, че е проводник на руско влияние, докато не встъпи в длъжност и не отиде направо в Москва за първото си посещение.

Тук бих добави, че не винаги корумпираните служители, каквито в Украйна все още има твърде много,  работят за Русия. Но корупцията и нарушаването на закона ги правят податливи на руското влияние.

Необходима е незабавна проверка за лоялност на всички хора, които работят със секретна информация. Бог да пази Украйна”

* Тестът е публикуван на фейсбук страницата на британският експерт и анализатор, заглавието е на Faktor.bg.

Превод: Faktor.bg