Горанов на спешна среща в парламента за еврото

Заедно с финансовия министър е и управителят на БНБ Димитър Радев

Финансовият министър Владислав Горанов пристигна в парламента за спешна среща с депутатите от различните парламентарни групи за обсъждане на промените, касаещи валутния борд и влизането на страната в Еврозоната.

Заедно с Горанов е и управителят на БНБ Димитър Радев. Двамата имаха среща с представителите на ДПС. Текат разговори и с БСП.

Пред медиите Горанов отказа да коментира, преди да са приключили срещите.

Днес предстои на бюджетна комисия да бъдe разгледано внесеното от председателя ѝ Менда Стоянова допълнение в Закона за БНБ, отнасящо се до фиксирането на българския лев към еврото.

Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на Валутно-обменния механизъм /ERM II/. Това съответствие е задължително условие за присъединяване към Валутно-обменния механизъм.

Вчера въпросът за влизането на България в Еврозоната бе дебатиран на председателски съвет, след което финансовият министър обяви, че има консенсус за подкрепа от всички парламентарни партии.

Имаше прекъсване на парламентарното заседание за около 30 минути, но дори след края на почивката работата на Народното събрание още не може да се възобнови.

Очаквайте подробности!