Гордана Силяновска е кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ за президент на Северна Македония

Тя ще поиска премахване на президентските привилегии и експертен екип за името на страната

Гордана Силяновска

Гордана Силяновска

Гордана Силяновска ще се бори за победа на президентските избори, пише на своята електронна страница македонският телевизионен канал “21 TB“.

В събота най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ проведе конгрес в Дома на културата "Братя Миладинови" в Струга, на който избра професор Гордана Силяновска с 408 гласа от общо 519 делегати за кандидат за президент на предстоящите президентски избори. На конгреса делегатите гласуваха за 9-те кандидати за кандидат за президент. След края на конгреса професор Силяновска каза, че досега тя е получила много от Македония и е време да даде на страната. Управляващата партия определи конгреса като „фарс“.

Лидерът на партията Християн Мицковски подчерта, че днес Македония е получила майка на нацията, а по-рано в обръщението пред делегатите каза, че Македония ще спечели следващите избори, добавяйки, че СДСМ бяга от избори и че държавните компании са превърнати в частни, визирайки назначаването, според него, на близки роднини в тяхното ръководство.

Въпреки че Владимир Гьорчев получи само 80 гласа от общо 519, той каза, че ще остане в партията и ще даде пълна си подкрепа в предстоящата кампания.

Конгресът на ВМРО-ДПМНЕ започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите в автобусна катастрофа на магистралата Скопие-Тетово. Всичките девет кандидати заявиха, че застават зад присъединяването към ЕС и НАТО, но не и зад новото име - Република Северна Македония.

В своята 15-минутна реч професор Силяновска заяви, че ще се опита да премахне прагa на валидност във втория тур на президентските избори и да се намали брояt на министерствата.

Първият тур на президентските избори ще се проведе на 21 април, а вторият - на 5 май, припомня телевизионният канал, предаде "Фокус".

Гордана Силяновска иска премахване на президентските привилегии и експертен екип за името на страната. Кандидатката за президент заяви, че ако стане президент, тя сама ще започне с реформи на президентската длъжност.

„Не можете да искате реформи от другите, ако не сте готови да започнете със себе си. Имаме президентски закон за привилегиите. Ще помоля депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да започнат процедура за прекратяване на привилегиите на президента. Ако спечелим президентските избори, това ще бъде вдъхновение за предстоящите парламентарни избори за смяна на правителството. Тогава ще направя предложение да се намали броя на министерствата. Възмутително е, че в Швейцария има седем министерства, а Македония 28 - каза Силяновска.

Тя се обяви и за експертен екип от местни и чуждестранни преподаватели, които чрез призмата на международното право и конституционното право ще повдигнат въпроса пред международни съдилища и институции.
Ако стане президент, Силяновска ще поиска да се обърне към Парламента винаги, когато има проблем.
„Нашите президенти обикновено се обръщат преди Нова година. А конституцията казва поне веднъж. Винаги, когато има проблем и всеки ден има, ще искам да се обръщам към Събранието. Дори когато използвам правото на вето за защита на конституцията, ще поискам да го обясня. Ще се придържам към конституцията и това ще важи за всички партии, дори за ВМРО-ДПМНЕ - каза професорът.
Тя също така заяви, че ако я изберат, тя ще се опита да изпълни това, което конкурентите й са обещали в партията.

Преди да говори за това, което ще направи, Силяновска накратко представи биографията си и очерта своите постижения.