Говорител на ЕК за Христо Грозев: Напомняме на Русия, че свободата на информацията е основно право

Набила Масрали

Набила Масрали

"Напомняме на Русия, че свободата на информацията е фундаментално човешко право, част от Хартата на човешките права, подписана от Русия". Така говорителят на Европейската комисия Набила Масрали коментира пред репортер на БТВ ситуацията с българския журналист Христо Грозев.
Грозев беше обявен за издирване от Москва, като все още не е ясно в какво точно е обвинен. „Тъй като причините за решението на Москва все още са неизвестни, искаме да припомним, че Христо Грозев е многоуважаван разследващ журналист, който спомогна за ключови разследвания през годините като свалянето на самолет МН17 през 2014 г., отравянето на Сергей Скрипал, отравянето на Алексей Навални от 2020 г. и в по-близкото минало – престъпленията на Русия по време на войната с Украйна“, пише още в официалната позиция.

ЕС остро осъжда продължаващите репресии срещу независими руски медии и блокирането на достъпа до чуждестранни новинарски сайтове, се казва още в позицията.

„Руските власти се стремят да лишат руските граждани от независими източници на информация за войната, която Русия води в Украйна, и зверствата, извършени от руските сили там. Войната на Русия в Украйна се отразява в Русия чрез цензура с руския закон, който криминализира така наречената „фалшива“ информация, включително за руската инвазия в Украйна. Това също накара голям брой независими руски, както и международни медии да напуснат Русия“, казват още от ЕК.