Грозев: Преди войната Русия е изпратила Петров и Боширов в Украйна да убият Зеленски

Изпратени са няколко групи агенти

Христо Грозев

Христо Грозев

Русия е планирала да убие президента на Украйна Володимир Зеленски преди да започне пълномащабната война, съобщи изпълнителният директор на Bellingcat Христо Грозев във видеоинтервю пред руския писател Михаил Зигар, цитирано от Гордон.

Сред изпълнителите на плана са били служителите на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Руслан Боширов (с рождено име Анатолий Чепига) и Александър Петров (Александър Мишкин).

По думите на Грозев, Русия е изпратила няколко групи агенти. Те са проникнали в Украйна през територията на Беларус няколко седмици преди започването на пълномащабната война. Част от тях са били базирани около Киев, а други са били настанени в самия Киев и са се подготвяли за превземане на правителствения  квартал.

"Подчинените на Андрей Аверянов (генерал-майор от ГРУ ) са били около 30. Това е много елитна група. Това са същите хора (…), които взривиха складовете в Чехия и България, отровиха и българския бизнесмен Гебрев, и Сергей и Юлия Скрипал. Да, били са (Боширов и Петров) на територията на Украйна." – посочва разследващият журналист. 

Според него, присъствието на Петров и Боширов в групата, изпратена в Украйна, показва, че ГРУ изпитва дефицит на качествени кадри.

По думите му, ГРУ е искало да си припише лаврите за убийството на украинското ръководство. Грозев отбелязва, че журналистите от Bellingcat са проследили разговори между няколко от членовете на групата и са установили, че руснаците първоначално са смятали, че ще пребивават в Украйна около седмица, после – месец, след това – половин година, а накрая вече „не са разбирали колко дълго".

"Беше и страшно, и смешно – страшно, защото виждахме какви са целите им, а смешно – защото те с всеки ден бяха все по-малко и по-малко ура-патриоти. Те започнаха да критикуват ръководството за зле планираните операции." – коментира Грозев.

Той допълва, че част от групата, включваща "специалисти в организирането на покушения", е била ликвидирана в Украйна. Тези, които са оцелели, се върнали след около година "в тила" и сега организират проникването на руски диверсионно-разузнавателни групи в Украйна през Беларус. 

Според него, те вече нямат „грандиозни цели“, както преди. Грозев смята, че планът им да убият Зеленски е напълно провален.