Харизанов: Политиците озлобиха електората

Георги Харизанов, снимка: БГНЕС

Георги Харизанов, снимка: БГНЕС


Свидетели сме на една изнервена кампания с много неясноти. Политиците са виновни за озлобяването и радикализирането на гражданите. На 15 ноември ще се събудим с усещането, че няма никаква промяна в сравнение с предишните избори.

Това заяви Георги Харизанов, главен изпълнителен директор на телевизия „Европа“ и политически анализатор.

„Началото на предизборната кампания „2 в 1“ изглежда изнервено и с много неизвестни, с известна неяснота – вие харесвате дадена партия, гласувате за нея, но тя като влезе в Народното събрание, започва да се кара с всички останали и докъде ще доведе това нещо. Ако няма скоро коренна промяна, а такава няма да има, това ще доведе до продължаващо дезинтересиране на хората от политиката“, каза Харизанов.

Според него това ще даде възможност на все по-странни политически явления да намират представителство само заради своята новост, екзотичност и интересност.

„Политиката започна да става крайно безинтересна. Ще гласуваме за някакви партии и какво от това, те се карат, плюят по цял ден. При това става дума за именно тези партии, от които се очаква най-много – да направят обединение на промяната, протеста“, каза той и добави: така изглежда в началото, ще видим как ще бъде в края, но мисля, че няма да има нещо по-различно.

По отношение на ГЕРБ, която според социологическите проучвания излиза начело в предпочитанията на избирателите, Харизанов заяви, че срещу нея все още има силни обществени настроения.

„Пропагандата от последната година, компроматите, многото надъхване и насъскване продължават да дават резултат. Ще трябва да мине още време, за да стане ГЕРБ приемлива за голяма част от българското общество. Или ще трябва да претърпи коренна промяна“, каза той.

Според него ГЕРБ не е партия, която ще предприеме резки промени.

„Това е силно лидерски проект. Не очаквам изненади от тях. Те ще продължат да бъдат в ситуация, в която ще трябва да мине още време – много или малко – за да станат приемлива управляваща политическа сила за по-голямата част от българското общество, а не само за своите привърженици, които са около една четвърт от имащите право на глас“, заяви политическият анализатор.

Коментирайки разделителни линии между основните кандидати за поста държавен глава, Харизанов отбеляза, че „ако питате г-н Радев, това е корупцията и отношението към мафията, което клише започва все повече да бъде изпразнено от смисъл“

„Шести месец слушаме за корупцията и нищо от фактологията не я потвърждава. Най-големият опит за скандал с т.нар. инхаус две поредни проверки на Сметната палата потвърдиха, че няма никакви нарушения в Автомагистрали. Другият голям опит за скандал с ББР. Прословутият скандал с кредитите, които уж трябваше да бъдат проблемни, те са с гратисен период, по тях се плащат само лихвите и се обслужват в срок. В този смисъл за мен остава неясно къде е корупцията. Г-н Минеков говореше колко много се е крало в неговото министерство, нула факти в подкрепа на тази негова теза“, каза той.

Ако се пита г-н Лозан Панов, разделителната линия е отношението към съдебната система.

„Той много старателно заобикаля въпросите, свързани с неговото избиране. Доказателствата подкрепят, че той е бил част от това статукво и система, срещу която сега ще се бори. 99,9% от правосъдната реформа на Христо Иванов беше приета. Единственото, което не беше прието, беше разпределението на квотите в прокурорската колегия. Продължавам да не разбирам за каква грандиозна реформа тепърва продължават да говорят тези хора. Личните фиксации на Лозан Панов не могат да бъдат тема на цялото общество. Резултатите от изборите ще го покажат“, категоричен е Харизанов.

Ако питате г-н Анастас Герджиков, разделителната линия е тази на юмруците, и тази на обединението в името на по-важни приоритети.

„Това е приемлива теза за голяма част от хората. Те видяха, че юмруците стоят добре на площада, но не могат да вършат работа в кабинетите. Видяха, че има хора, които са много добри в спирането, свалянето, блокирането и т.н., но са безкрайно некадърни в свършването на някаква работа. Тук искам да вметна, че г-н Кирил Петков говори как на всяка година сме могли да строим по една магистрала „Хемус“. Минаха 6 месеца от служебното правителство, къде е половин магистрала „Хемус“? Те не са построили и един метър, те я блокираха и спряха. Разминаването между приказки и действия прави все по-голямо впечатление. В следващия месец ситуацията още ще се усложни и може би тезата на проф. Герджиков, в която той влезе в кампанията, че юмруците не работят и трябва да има обединение в името на приоритети ще стане все по-чуваема и все по-важна“, заяви Харизанов.

Според него на 15 ноември ще се събудим с чувството, че нищо не се е променило в сравнение с първите или вторите избори.

„Партиите не са се събудили от вълшебен сън и политиците не са станали едни мъдри и разумни хора, които могат да седнат, да загърбят миналото и комплексите и да видят кои са важните неща за вършене. Това няма да се случи и на 15 ноември ще го разберем за пореден път“, каза той.

Харизанов посочи, че виновници за това са всички, които насаждаха омраза през последната година и половина и хората започнаха да не се понасят. „Това се пренесе и върху политиците. Никой от тях няма да седне да преговаря с друг, бидейки наясно, че неговият електорат не може да понася електората на другата партия. Това ограничава и самите политици. Те са с вързани ръце, заложници на електоратите си. А именно те направиха електоратите така озлобени и радикализирани. Всички ние ще сърбаме тази попара“, обобщи Георги Харизанов.