"Химимпорт" е собственик на 50% от държавната авиокомпания на Татарстан, банка и една от 5-те най-големи застрахователни компании

След като високопоставените руски чиновници се настаняват на българското Черноморие, групировката ТИМ започнала да се интересува от руски активи

След като високопоставените руски чиновници се настаняват на българското Черноморие в комплекса "Естрея Палас", собственост на бившия служител на ДС Атанас Карагеоргиев, в контролирания от ТИМ курорт "Константин и Елена", групировката започнала да се интересува от инвестиции в руски активи, съобщава The Moscow Times, като се позовава на разследване на BIRD.

През 2008 година правителството на Татарстан продава на групировката половината от държавната авиокомпания "Татарстан" и местното летище чрез компанията "Химимпорт".

В настоящия момент "Химимпорт" продължава да присъства на руския пазар в компании, свързани с руския елит: собственик е на "ИК Банком" и застрахователната компания "Армеец" (бившата СК "Итил"), която е в топ-5 на застрахователните компании в Татарстан.

Припомняме, че няколко ръководители на руски държавни компании, включително и генералният директор на "Ростех" Сергей Чемезов притежават резиденции в български курорт, контролиран от групировката ТИМ.

Става дума за курорта "Константин и Елена" на 8 километра от Варна. Там се намира елитният комплекс "Естрея Палас", собственик на бившия сътрудник на КГБ на България (така е в оригинала-бел. ред.) Атанас Карагеоргиев, близък приятел на Чемезов.

Над 20 апартамента в седеметажния комплекс са собственост на руснаци: освен Чемизов, синът му също има апартамент от 300 кв. м. с басейн и тераса. Бившата съпруга на Чемезов също притежава апартамент на стойност 9 милиона рубли.

Дъщерята и бившата съпруга на директора на Федералната митническа служба Андрей Белянинов, колега на Путин и Чемезов от КГБ, притежават собственост на стойност 42 милиона рубли в комплекса. 

Техни съседи са съпругата на Ростехнадзор Алексей Альошин, който е бил първи заместник на Чемезов, жената на директора на "Рособоронекспорт" Анатолий Исайкин; търговският представител на Русия в Индия Александър Рибас, зам-пред председателят на управителния съвет на Внешторгбанк Валерий Лукяненко, жената на Константин Голощапов ("масажистът" на Путин), която притежава в България апартаменти за 38 милиона рубли.

Атанас Карагеоргиев е свързан с Чемезов и другите представители на руския елит от края на 90-те години, когато е директор на "Бултрак", внасяща в България трактори от Челябинския завод. Чемезов по това време издава разрешенията за износ на "трактори с двойно предназначение".

Карагеоргиев е потвърдил пред журналисти от BIRD, че Чемезов действително притежава няколко апартамента в комплекса му.

Чемезов е един от най-близките приятели на Владимир Путин. В края на 90-те години те двамата заедно служат в Германия, а в началото на 90-те - в администрацията на Борис Елцин. През 2019 година Путин го награди с орден "Герой на Русия".

Превод: Faktor.bg