Общественици от Северен Кавказ са били тренировъчни мишени на убийците от КГБ/ФСБ за покушението срещу Навални ? (ВИДЕО)

Общественици от  Северен Кавказ може да са били тренировъчни мишени преди опита за убийство на на руския опозиционен лидер Алексей Навали с "Новичок" в Томск на 20 август м.г. 

Българският разследващият журналист Христо Грозев  от Bellingcat  счита, че предполагаемите отровители от ФСБ (служба, известна в миналото нато КГБ) вероятно са причастни към смъртта  на няколко активисти от Северн Кавказ, коментира опозиционната телевизия Дожд, .

Това предварително заключение може да се направи чрез сравняване на информацията за движението на служители на ФСБ из страната с датите на смъртта на публични личности.

Христо Грозев публикува цялата информация за движението им със самолети и влакове в Русия през последните 16 години на 31 декември.

Например смъртта на Тимур Куашев от сърдечен пристъп и смъртта на Руслан Магомедрагимов от асфиксия са настъпили в дните, когато един от служителите на ФСБ, Иван Осипов (Спиридонов), е отлетял за Севернокавказкия федерален окръг.

Грозев каза пред  Дожд, че съвпаденията сами по себе си не са достатъчни, за да се направи категорично заключение и Bellingcat ще продължи да разследва.

Главният редактор на вестник  «Кавказский узел» Григорий Шведов  говори пред  Дожд, колко последователна, според него, е версията, изразена от Грозев, и дали местните общественици могат да представляват заплаха за федералните власти, така че ФСБ да участва в тяхното премахване.