Христо Грозев: Засякохме руски генерал от ГРУ, с когото са свързани български номера

У нас тарифата за публикация на статия, подготвена от ГРУ, варира между 150 и 300 евро

Христо Грозев

Христо Грозев

При работата по случая със сваления през 2014 г. над Донбас малайзийски Боинг, международната група от журналисти Bellingcat е прехванала телефонен разговор на генрал от руското ГРУ, който се е опитвал да саботира разследването. Групата е установила, че в контактите му има и български телефонни номера, съобщи пред Нова ТВ Христо Грозев, изпълнителен директор на Bellingcat.

Той добави, че е предал информацията за това на българските спецслужби.

Грозев посочи, че в извънпарламентарни български партии и икономическия ни елит има мното свързани със спецслужбите на Русия руски граждани, които са получили български паспорти срещу инвестиция. Журналистът предупреди, че те продължават да са в тясна връзка с техните спецслужби и че става дума за хиляди руснаци на такива позиции. Той се надява, че българското контразузнаване прави необходимото, за да противодейства на произтичащите от това рискове.  

Христо Грозев предупреди, че с малко финансови средства, плащани от Русия, се постига голям ефект върху българското обществено мнение. Тарифата за публикация в българска медия на статия, подготвена от ГРУ, варира между 150 и 300 евро.  Има координатори на тази дейност, през които преминават руските пари за медийно влияние.

Грозев посочи като един от тях македонски гражданин (Дарко Тодоровски), разполагащ със своя мрежа за публикуване на статии в България.     

Журналистът заяви, че след като Москва обяви, че го издирва, у него няма страх, но съзнава, че рискът за сигурността му е повишен.  Той е свикнал с този начин на живот още от 2015-2016 г, когато руските служби започват да правят опити за саботиране на Bellingcat.

Той е категоричен, че посланието на Москва не е, че просто е нежелан в Русия, както твърди посланик Митрофанова - още от 2016 г. му е показано, че е нежелан чрез поставяне на черен печат в паспорта му и би било безсмислено сега да го издирват, за да му го покажат. По думите на Грозев, това е опит за сплашване на неудобни за Москва журналисти, предупреждение, че може да попаднат в страна, която да ги предаде на Русия.

„Нито една империя на злото не съществува безкрайно, може да се надяваме, че до две-три години няма да има причина да се страхуваме“, каза Христо Грозев.    

Той сподели, че след като в българския парламент има партия, която иска екстрадирането му в Русия („Възраждане“), за него България не е безопасна страна. Грозев каза още, че от руска страна има хора, които се опитват да стигнат до него. Когато е в Австрия, държавата му осигурава охрана. От българските спецслужби също са се свързали с него по този въпрос и е осъществена координация със служби на други страни.       

Сега той се намира в Лос Анджелис, където ще бъде представен документалният му филм за Алексей Навални. Очаква се творбата да получи номинация за „Оскар“.