Христо Иванов: Г-н премиер, как е финансирана хотелската империя на Валентин Златев?

Ако ревизионните актове на "Лукойл" станат публични, ще се изясни има ли данни за неплащане на данъци за около 1 млрд. лв.

В изявление на живо пред новопостроения хотел "Хаят" в София председателят на "Да, България" Христо Иванов поиска от премиера Бойко Борисов ревизионните актове на "Лукойл" да бъдат предоставени на обществеността.
Петзвездният хотел "Хаят" е построен на мястото на някогашния "Сердика" до паметника на Васил Левски от дружеството "Тера тур сервиз", което управлява хотелиерския бизнес на семейството на председателя на контролния съвет на "Лукойл - България" и дългогодишен генерален директор на компанията Валентин Златев.

Иванов повдигна въпроса за връзката между финансирането на новия хотел и това дали "Лукойл" са плащали всички данъци, свързани с дейността си в България по импорт на суров петрол, неговата обработка и продажбата му от веригата бензиностанции.
Христо Иванов напомни, че Националната агенция за приходите (НАП) е била осъдена на две инстанции да предостави информация за ревизионните актове на "Лукойл", но не е изпълнила съдебните решения. Иванов е писал на бившия финансови министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов, който обещал актовете да бъдат публикувани, но това не било направен.

Според Иванов, ако тези актове станат публични, ще се изясни има ли данни за неплащане на данъци за около 1 млрд. лв.
"Искам, за да няма изненадани, да заявя, че следващия път, в който ми се наложи, след откриването на хотела, да задам тези въпроси, ще го направя на руски и на английски. Така че бъдещите гости на хотела - несъмнено инвеститори, несъмнено европейски чиновници и политици, да могат да се запознаят с този интересен контекст в София. А също така с него да могат да се запознаят и може би бившите колеги на Валентин Василиевич", заяви Иванов.
Преди два месеца изтече анонимен запис на разговор между премиера Борисов и събеседник, когото той нарича "Валентин Василич" (бащиното име на Златев е Василев). В записа Борисов казва, че дочул, че Василич подкрепял лидера на БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев. Днес Христо Иванов напомни на прокуратурата, че трябва да разследва и съдържанието на записа.