Христо Казанджиев: Изчезналата Пътна карта доказва как губим над 5 млрд. лв. от "Турски поток" заради руски интереси

По неофициална информация, документът последно е бил в касата на Теменужка Петкова

Христо Казанджиев

Христо Казанджиев

Служебният енергиен министър Андрей Живков заяви, че Пътната карта за развитие на газопреносната мрежа в България, подписана с „Газпром“ от Теменужка Петкова, не е открита в министерството. Координаторът на сектор „Енергетика“ в „Републиканци за България“ Христо Казанджиев коментира пред Faktor.bg мистериозното изчезване на документа. Той беше първият експерт, който многократно иска отговор и достъп до Меморандума от министър Теменужка Петкова, но такъв не беше получен.

„Става въпрос за основополагащ политически документ за транзитната газопреносна система на България, в резултат на която договореността с Русия се променят енергийната стратегия и 10-годишната стратегия за развитие на „Булгартрансгаз“. Освен това – променя се и концепцията за хъб „Балкан“. В нея не се предвижда изграждане на газопровод до Сърбия, а до Румъния и Австрия. Твърденията на Теменужка Петкова, че това бил работен документ, са крайно несъстоятелни, защото става въпрос за инструкция на „Газпром“ до страната ни, за да се реализира „Турски поток“, категоричен Христо Казанджиев. 

„Предишното правителство изпитва неистов страх, че документът ще разкрие факта, че това, което се изгражда у нас, не е „Балкански“, а „Турски поток“. По този начин ще разкрие и отстъпът от националните интереси. Служебният министър на енергетиката доста добре очерта, че за да се реализира руският план, България се отказва от приходи от транзитни такси, а същевременно поема ангажимент да инвестира милиарди левове. Загубата за страната ни от цялата тази операция оценява на над 5 млрд. лв. Абсурдно е подобрен документ да бъде изгубен, защото въз основа на него са дадени съответните указания към „Булгартрансгаз“ и всички участници в далаверата. Това е позор за държавата ни и трябва да излезе на светло, за да се покаже истинският облик на управляващите доскоро относно енергетиката. По наша, неофициална информация, единственият екземпляр от този документ се е съхранявал в касата на Теменужка Петкова. След като тя напуска кабинета си в министерството обаче, оставя съответно празен сейфа си. Ако действително енергийният министър Андрей Живков има сериозни намерения, трябва да сезира прокуратурата за престъпление по служба, каза още енергийният експерт.