IKEA бяга от Русия, хиляди остават без работа

Една от най-големите чужди компании за производство на мебели не вижда перспектива в Русия в близко бъдеще

От началото на юли на част от руските служители на компанията IKEA, която спря да работи на руския пазар заради руската инвазия в Украйна, предложиха доброволно прекратяване на трудовия си договор. На работниците, които се съгласят да бъдат уволнени, е обещано да им бъдат изплатени 7-8 заплати и да запазят част от придобивките до края на годината. Това пише на „Гордон“

Засега никой не знае какво ще се случи с фабриките, магазините и работните места на вече бившите служели в компанията.
Три месеца след руската инвазия в Украйна, IKEA започна да намалява персонала в своите  фабрики в Русия. През пролетта IKEA затвори  17 магазина и четири фабрики в района на Москва, Киров, Ленинград и Новгород. Въпреки това около 15 хиляди души в цялата страна продължаваха да получават заплати и социални помощи до края на май. 

В средата на юни IKEA обяви изтеглянето си от Русия. "За съжаление, ситуацията не се е подобрила и разрушителната война продължава. Бизнесът и веригите за доставки по света пострадаха значително и не виждаме възможност за възобновяване на нормалната работа в обозримо бъдеще", се казва в актуално изявление на компанията.

В продължение на две десетилетия компанията инвестира най-малко €4 милиарда в бизнес в Русия. Шведското производство представлява около 20% от руския пазар на мебели, половината от стоките, които се предлагат в местните магазини, са произведени в руски фабрики на IKEA.

Превод:Faktor.bg