Георги Ганев: Лихвите по кредитите ще нараснат по-бързо от лихвите по депозитите, има стопиране на ръста на цените на стоките

Георги Ганев, инфлация, цени, лихви, кредити

Георги Ганев, инфлация, цени, лихви, кредити

Инфлацията в България е на най-високо ниво от въвеждането на валутния борд. Тя е над 16% към юли, но напоследък се забелязват процеси на намаляване на темпа на инфлация. Това заяви по Нова ТВ депутатът от „Демократична България“ Георги Ганев. Според него една част от инфлацията се дължи на прибързано и неоснователно увеличение на заплати и пенсии, без да има ръст на производството. 

Днес не говорим за спад на цените, а за стопиране на покачването им. Този процес за някои стоки вече се наблюдава. Големите вериги също предлагат периодични акции с намаление на цените и така те стигат до нивата преди инфлацията, допълни Ганев. Той акцентира и върху факта, че намалява паричната маса в обръщение срещу стоките, които има на на пазара, а това е процес, който спира покачването спекулативно на цените на стоките, защото няма , кой да купува стоките на търговците.
Ганев изрази също позиция, че лихвите по кредитите ще нараснат по бързо от лихвите по депозитите. Хората, които имат кредити с фиксирана лихва не трябва да се притесняват, посочи икономистът.