Георги Касчиев: От „Турски поток“ не само няма да печелим, но може би ще плащаме милиони на Русия

Според Атанас Тасев шпионският скандал няма да се отрази на реализацията на енергийните проекти у нас

Георги Касчиев

Георги Касчиев

Действията на Комисията показва, че шпионския скандал няма да се отразят върху реализацията на енергийните проекти. Не виждам основание да мисля, че гръмналият скандал ще повлияе по някакъв начин, и той може да се окаже буря в чаша вода. Това коментира в студиото на Би Ти Ви енергийният експерт Атанас Тасев, който заедно с енергийният експерт Георги Касчиев коментираха какво е бъдещето на големите енергийни проекти у нас.

Според Касчиев шпионският скандал има предизборен вкус. Може да се очаква някакво развитие, тъй като сигналът за скандала е подаден отвън.

Георги Касчиев обърна внимание на един съществен момент, когато става дума за енергийните проекти. По неговите думи в България русофили и някои партии работят изключително за интересите на Русия. В резултат на това през миналата година износът от страната ни към Русия е спаднал сериозно, което в парични измерения е загуба на  440 млн. долара за българския бизнес, а вноса на Русия се е увеличил с 5-6%. Но никой от управляващите не обсъжда този сериозен проблем, изтъква Касчиев.

Той изрази своята позиция и проекта „Турски поток“, който трябва отчасти да бъде реализиран на българска територия.

САЩ се обявиха против „Турски поток“, защото това няма да доведе до диверсификацията на газа у нас. Руският министър обаче категорично заяви, че трябва да изпълним ангажимента да потече газ по „Турски поток“ към Сърбия в началото на 2020 г. Това няма как да се случи, защото все още не е започнало изграждането на тръбата на наша територия. Ние не знаем дали в това споразумение има предвидени санкции заради пропуснати ползи от руска страна. И тогава не само, че нямаме да имаме печалби от транзитни такси, но ще трябва да плащаме милиони на Русия от евентуални санкции.

Атанас Тасев обаче счита, че няма да се стигне до подобен сценарий и изтъкна, че България вече има политическа зелена светлина за реализацията на „Турски поток“, а проектът е защитен и от юридическа, и от европейска гледна точка.