„Гражданска платформа” осъди Министерството на финансите – трябва да кажат, колко са събрали от източените активи на КТБ

Петър Славов

Петър Славов

„Гражданска платформа”, зад която стоят бившите депутати Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев спечели поредното ключово дело срещу Министерството на финансите. За това съобщи пред Faktor.bg Петър Славов. Съдебната одисея се точи повече от три години, но МФ ще трябва най-после ясно да каже, колко е събрано от източените активи на КТБ !

 След този пробив, гражданите вече ще могат да изискват и министърът ще е длъжен да им предоставя информация във връзка с активите на фалиралата банка ! С Мартин Димитров и Методи Андреев извоювахме да падне една от най-грижливо пазените тайни от министерство на финансите! А именно – колко средства и от кого са събрали синдиците  на КТБ до и след влизане в сила на закона „Пеевски“.  Докато всички в Парламента се опитват окончателно да заметат КТБ „под килима” ние продължаваме битката за отчетност и отговорност!  Проследяването на източените пари от КТБ е възможност за изчистване изоснови на българската политическа система!  Припомняме, че обещанията и на депутати и на министъра на финансите през 2018г., когато бе приет злополучният закон бяха, с него да съберат допълнителни  над 1,4 млрд. лв.!
 Когато 6 месеца по-късно по реда на Закона за достъп до обществена информация попитахме същия този министър, колко е събраното, вместо гордо да ни отговори, той се скри зад безхаберния отговор „не разполагам с такава информация“?! Независимо, че следва да я има, тъй като законът задължава синдиците на КТБ да му я изпращат регулярно и ако министърът не е доволен от работата им, може да поиска тяхната смяна, коментира Петър Славов.
 Той припомни, че подобно случая с монополизма при данъчните складове за горива, с Мартин Димитров и Методи Андреев са водили близо 2 години  съдебни дела срещу МФ, за да ги принудят след окончателен акт на
Върховния административен съд да обявят публично тази важна за обществото информация!

 С окончателно определение на 5-членен състав на ВАС от 11.02.2020г., министърът на финансите бе задължен да отговори на следните въпроси (зададени му през м.9.2018г):
 1. На колко възлиза масата на несъстоятелността на КТБ към 7/03/2018 г. и от какви активи се състои?
 2. На колко възлиза масата на несъстоятелността на КТБ към 13/09/2018 г. и от какви активи се състои?
3. Какъв е общият размер на събраните от синдиците средства след влизане в сила на промените в Закона за банковата несъстоятелност, обн. ДВ, бр. 22 от 13.03.2018г?
4. Какъв е размерът на оценените като несъбираеми кредити?
5. Какъв е размерът на средствата, събрани в периода 7/03.2018-13/09/2018г. от изпълнение срещу обезпечения по просрочени кредити, отпуснати от КТБ АД ?