Институтът за пазарна икономика пусна карта на заплатите по общини - в Челопеч и Козлодуй най-високи

София остава осма в класацията

„265 истории за икономика” (www.265obshtini.bg) е дългосрочна инициатива на Института за пазарна икономика (ИПИ), подкрепена от водещи български компании и сдружения на бизнеса, която цели да повиши знанието и разбирането за развитието на 265-те общини в България, съобщи на страницата си във Фейсбук Светла Костадинова, изпълнителен директор.

Страницата на инициативата, чрез своята интерактивна карта на България дава инструмент за достъпно и разбираемо представяне на голямо количество данни на общинско ниво.

Инициативата стартира с 10 интерактивни карти, които разказват за социалното и икономическото състояние на общините в България. Всяка седмица екипът на ИПИ ще добавя нова карта.

Според информацията на института най-високата средна месечна заплата в България за 2018 г. е в община Челопеч (2 178 лв.). Следват Козлодуй (2 090 лв.), Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.).

София-столица е на 8-мо място (1 554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.).

Високите заплати са в големите икономически центрове и тяхната периферия – особено периферните общини на София и Варна, в минната индустрия и съответно в малките общини от Средногорието, както и в общини с големи енергийни предприятия.

karta_zaplati.jpg