Клуб „Просперитет“ иска външен одит на Българската банка за развитие

Клуб „Просперитет“, в който влизат икономиста Мартин Димитров, юриста Петър Славов, журналиста Калин Манолов, макроикономистът Христослав Ангелов и други изпрати искане до министъра на икономиката да ъде извършен  външен одит на Българската банка за развитие за периода 2015-2020 г. „Време е общественият интерес да бъде защитен чрез ВЪНШЕН ОДИТ на Българската банка за развитие за последните 5 години”, изтъкват инициаторите.
Ето и пълния текст на писмото им:

София, 15 юни 2020

До: Министъра на икономиката на Република България
г-н Емил Караниколов

Копие: Министъра на финансите на Република България
г-н Владислав Горанов


ИСКАНЕ
 за външен одит на Българската банка за развитие за периода 2015-2020 г.

Българската банка за развитие управлява средства на данъкоплатците и трябва да отговаря на най-високите критерии за отчетност и прозрачност. През последните години ръководството на банката взе редица спорни решения, които никога не бяха сериозно проверени, а грешните решения – преразгледани. Вместо това бяха извършени нови, силно дискусионни действия. 
Време е общественият интерес да бъде защитен чрез ВЪНШЕН ОДИТ на Българската банка за развитие за последните 5 години. Този одит трябва да  бъде зивършен от авторитетна международна компания, и задължително да включва  следните въпроси:
1. Каква част от кредитите, отпуснати от ББР, са били за малки и средни фирми, и каква част - за големи предприятия?
2. Изпълнени ли са общите законови и вътрешнобанковите изисквания при отпускането на кредит от 75 млн. за колекторска компания през 2020 г.?
3. Какъв е размерът на кредитите, отпуснати на десетте най-големи кредитополучатели, спрямо общата стойност на всички отпуснати кредити?
4. Как е взето решението за участие в увеличаването на капитала на Първа Инвести;ционна банка, и как е определена цената на една акция? Има ли изрични указания от принципала - Министерство на икономиката на Република България, и от коя дата?
5. Какъв е процентът на просрочените кредити на банката за всяка от последните 5 години?
6. Какви обезпечения е получила банката при отпускането на по-големите кредитни експозиции?
7. По какви критерии са отпускани кредити от 700-те милиона лв., предназначени за целева подкрепа на малкия и среден бизнес?

Настояваме резултатите от одита и отговорите на горепосочените въпроси, да бъдат публично обявени.

Клуб „Просперитет“: 
Калин Манолов – журналист 
Мартин Димитров – макроикономист 
Петър Славов – адвокат 
Христослав Ангелов – микроикономист 
инж. Бойко Бочев – бизнесмен 
Николай Кюркчиев – икономист 
Йордан Стоянов – IT специалист