Илин Димитров: Хотелиерите ще си получат парите за бежанците

Илин Димитров

Илин Димитров

"Приоритет за министерството на туризма е изплащането на забавените средства по Програмата за настаняване на лица, търсещи закрила в страната." Това заяви пред БНР служебният министър на туризма Илин Димитров.

По думите му средствата, които дължи държавата по Програмата за настаняване и изхранване на украински бежанци вече са планирани за изплащане. Той посочи, че е имало около 500 забавени преписки. Димитров бе категоричен, че над 90% от забавените средства ще бъдат изплатени в най-кратък срок. Всеки един хотелиер, който е отворил дома си за граждани от Украйна, които бягат от войната, заслужава да получи обещаното му от държавата плащане и то в размера, в който му е обещано", допълни той.

Служебният министър на туризма посочи, че настанените в държавни и частни бази украински бежанци са над 25 хиляди, а по програмата за интеграция 750 украински граждани са започнали работа.

Димитров заяви, че не знае дали програмата ще продължи и след края на септември. Той поясни, че се наблюдава положението в Украйна и в зависимост от това дали ще има нов бежански поток към страната ще бъде взето решение. Ще се опитаме максимално бързо да го вземем, за да предупредим хотелиерите и да няма сътресения, каза още министъра.