Институт за изследване на войната: Путин и Пригожин се борят за позициите си в Африка

Путин използва Руско-африканския икономически и хуманитарен форум в Санкт Петербург на 27 юли, за да продължи представянето на Русия като по-привлекателен съюзник за африканските партньорски държави, отколкото колективния Запад. Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Центъра за изследване на войната (ISW).

По време на речта си на пленарната сесия на форума Путин подчерта важността на разширяването на руско-африканското сътрудничество и инвестициите на Русия в развитието на африканските нации. По-специално обвини Украйна и Запада, че се намесват в доставките на Русия на зърно и торове за африканския континент. Заяви, че Русия ще предостави между 25 и 50 хиляди тона зърно безплатно на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея през следващите месеци.

Путин обяви, че Русия помага за разработването на над 30 енергийни инфраструктурни проекта в 16 африкански държави и призова за разширяване на културната и социална интеграция между Русия и африканския континент, заявявайки, че Русия планира да отвори клонове на руски университети в Африка и да увеличи записването на Африкански студенти в руски учебни заведения.

Реториката на Путин по време на форума не представлява голямо отклонение в политиката на Кремъл спрямо африканския континент. Преди това Путин подписа статия, публикувана на 24 юли, за да представи ангажимента на Русия към развитието на Африка и да смекчи щетите, нанесени на позицията на Русия в Африка и личната му репутация пред африканските лидери. В голямата степен обаче тя беше манипулативна, защото обещанията и тезите, представени от руския президент имаха двуяк смисъл, което основателно прави редица лидери на страните в Африка недоверчиви към партньорството си с Москва в тази твърде критична и за Африка, и за света ситуация, предизвикана от войната в Украйна. 

Финансистът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин също присъства в Санкт Петербург на 27 юли. Той се възползва от възможността да се срещне неофициално с неизвестен брой африкански лидери, което предполага, че възнамерява да остане важен играч в Африка. Руски блогъри публикуваха снимки на Пригожин, който се ръкува с представители.

Руски вътрешен източник твърди, че Пригожин е имал частни неофициални срещи, но не е присъствал на самата среща на върха.

Непрекъснатите усилия на Пригожин да се срещне и да изпрати послания до африканските лидери вероятно са част от усилията на "Вагнер" да поддържа своите печеливши военни и минни договори в Африка. Неназован командир на "Вагнер", който наскоро се завърна от ЦАР, заяви на 26 юли, че групата работи върху увеличаване на операциите си в Африка, за да финансира присъствието си в Беларус, се казва още в доклада.

Дали това се случва зад гърба на руския президент - съвсем не е изключено, защото все още остават забулени в тайна отношенията между Пригожин и Путин след извършения кратък пуч от ЧВК "Вагнер" на 24 юни тази година, който удари силно по авторитета на руския президент.