Институт за изследване на войната: ВСУ са установили трайно присъствие на източния бряг на р. Днепър

Територията на източния бряг на река Днепър е под контрола на ВСУ едва сега. Това твърди в своя последен доклад Институтът за изследване на войната (ISW). За първият път, експертите наблюдава надеждни геолокационни изображения на украински позиции на източния бряг, което се потвърждава и от руски доклади и други независими източници, които информират за трайно украинско присъствие там.

Руски блогъри също показват на 22 април, че  украинските сили са заели ключови позиции на брега на река Днепър, северно от Олешки (7 км югозападно от град Херсон) и са напреднали до северните покрайнини на селището по магистрала E97, както и западно от Дачи (10 км южно от град Херсон). На кадрите ясно се вижда, че руските сили може да не контролират острови в реките Кинка и Чайка на по-малко от половин километър северно от локализираните  украински позиции близо до Антоновския мост.

Според информация на блогърите украинските сили поддържат позиции в Херсонска област на източния бряг в продължение на седмици, като са установили са стабилни подходи за снабдяване на тези позиции и редовно извършват разузнавания в района, което показва липса на руски контрол над този района.

Превод: Faktor.bg