Испанските изтребители излетяха заради провокация над Черно море

Два испански изтребителя са излетели тази сутрин от базата в Граф Игнатиево по нареждане от центъра за управление в Торехон, Испания. Самолетите са изпълнили задача, заради регистрирана активност в източната част на охранявания периметър, след което са се върнали обратно, съобщава БНР.  Няколко часа по-късно 4-те юрофайтъра бяха сертифицирани на официална церемония за съвместния "Еър полисинг", който ще изпълняват с българските дежурни изтребители МиГ- 29 до 31 март.

В същото време стана ясно, че българите в българската батальонна група, която ще се изгражда заради кризата в Украйна ще бъдат 70-80 на сто. Това обяви в Брюксел военният министър Стефан Янев, който е на среща със своите колеги от НАТО. Това означава, че със сигурност в нея ще има не само техника, но и жива сила от съюзнически държави.

Основните ни усилия са за повишаване на капацитета, готовността и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили. Това, което казва НАТО – разполагане на бойни групи по Източния фланг, ние в България ще го направим на базата на български подразделения, български командир, българско командване и участие на други сили от страните членки на НАТО”, обяви още Янев пред камерата на Нова тв.

Военният министър информира, че предстои следващата седмица, в рамките на учения, в България да пристигне нов американски контингент от 100-150 военнослужещи, с бойна техника до 15 бронирани машини, който ще проведе тренировки на полигон Ново село.  

Особеностите на този контингент е, че той ще бъде от рота "Страйкър". "Рота "Страйкър", което звучи като ударна група, но така се казва техниката, която използват", уточни военният министър и припомни, че имаме споразумение за партньорство и засилени тренировки със САЩ и на базата на това споразумение функционират и съвместните съоръжение в Ново село.