Италия: Москва отмъщава с вълна от мигранти, идващи от контролирани от "Вагнер" страни

Според италианското правителство това е част от стратегията на Москва да отмъсти на страните, подкрепящи Украйна

Италианското правителство обвини най-известната руска частна военна компания "Вагнер", че стои зад вълната от лодки с мигранти, опитващи се да прекосят централното Средиземно море като част от стратегията на Москва да отмъсти на страните, подкрепящи Украйна.

Посланието идва от състоящото се от крайнодесни и консервативни партии италианско правителство в момента на зачестяващи съобщения за инциденти с мигранти в Средиземно море.

Преди дни активисти обвиниха италианската брегова охрана в бездействие след удавянето на мигранти при опит да бъдат спасени от частен съд.

Властите са противници на миграцията, а вътрешното министерство отчита над трикратно увеличение - от 6100 до 20 хил. - на достигналите Италия мигранти от началото на 2023 г. спрямо същия период година по-рано.

"Смятам, че вече е безопасно да се каже, че експоненциалното нарастване на миграционния феномен, тръгващ от африканските брегове, е и, в немалка степен, част от ясна стратегия за хибридна война, която дивизията "Вагнер" прилага, използвайки значителната си тежест в някои африкански страни", каза министърът на отбраната Гуидо Крозето в изявление, цитирано от "Ройтерс" и италианската агенция АНСА.

Пригожин: Нямаме представа

В профила на пресслужбата на основателя на "Вагнер", Евгений Пригожин, се появи нецензурно аудиосъобщение в отговор на запитване на "Ройтерс". Сред коментарите бе и посланието: "Нямаме представа какво става с мигрантската криза, не се интересуваме от това." Според него Крозето, представен в обидни краски, по-добре да се погрижи за собствената си страна.

Смята се, че "Вагнер", още отпреди да се сражава в руската инвазия в Украйна, действа в няколко африкански държави, сред които са и Либия, Судан, Мали, (вероятно) Буркина Фасо и Централноафриканската република. Преди това нейни сили помагаха и в Сирия.

Външният министър Антонио Таяни междувременно каза по време на посещение в Израел, че е тревожно, че много мигранти идват от райони, "контролирани от "Вагнер"".

Премиерът Джорда Мелони - от чиято партия, "Братята от Италия", е и министър Крозето, бе критикувана след корабокрушение край Калабрия, довело до смъртта на най-малко 79 мигранти.